IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира интернет кабел през Черно море, за да намали зависимостта си от Русия

Кабелът, струващ 45 млн. евро, ще свърза страните от ЕС с Кавказ и ще бъде с дължина 1100 км

10:28 | 12.05.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският съюз (ЕС) планира подводен интернет кабел, който да подобри свързаността с Грузия и да намали зависимостта от линиите, преминаващи през Русия, на фона на нарастващите опасения за уязвимости в инфраструктурата, пренасяща глобалните данни, съобщава Financial Times.

Кабелът, струващ 45 млн. евро, ще свърже страните от ЕС с Кавказ през международните води в Черно море и ще бъде с дължина 1100 км. Проектът цели да намали „зависимостта на региона от наземна оптична свързаност, преминаваща през Русия“, се казва в политически документ на Европейската комисия (ЕК).

ЕС и Грузия съвместно идентифицираха нуждата от интернет кабел през Черно море през 2021 г., за да подобрят цифровата свързаност на Грузия. Войната в Украйна обаче даде тласък на проекта заради нуждата да се избегне зависимост от „връзки, които не са сигурни или стабилни“, казва източник, запознат с предложението.

Интернет кабелите привлякоха вниманието заради глобалните опасения за шпионаж, тъй като наземните линии и станции, където излизат подводни кабели, се смятат за уязвими от прихващане от правителства, хакери и крадци.

Опасенията за умишлен саботаж на подводните кабели и друга морска инфраструктура нараснаха и след няколкото експлозии по тръбопровода „Северен поток“ миналия септември. Два кабела по крайбрежието на Норвегия бяха прекъснати през 2021 и 2022 г., предизвиквайки опасения за зловредни атаки.

Същестуващи и потенциални интернет връзки. Източник: FT Същестуващи и потенциални интернет връзки. Източник: FT

Евродепутатът Рейнхард Бютикофер, който е и председател на делегацията на Европейския парламент за Китай, казва, че Русия сигнализира готовността си да се прицелва в чувствителна инфраструктура.

„От руска гледна точка, ако искат да нанесат вреда на Европейския съюз, прицелването в инфраструктурни проекти ще бъде възможност за режим, който няма никакво уважение към международното право“, казва той.

Около 99% от междуконтиненталния интернет трафик – данни, съобщения, имейли и видео разговори – се предава чрез над 400 активни подводни кабела с дължина 1,4 млн. км. Подземните кабели на сушата също пренасят данни на международно ниво.

Русия е един от множеството маршрути, по които пакети данни се движат между Азия и Европа и е неразделна част от свързаността на някои части на Азия и Кавказ, което предизвиква опасения у някои политици за свръхзависимостта от страната за свързаността.

Дейвид Макалистър, евродепутат и председател на комисията по външна политика в ЕП, казва, че кабелът през Черно море е „водещ проект“ и регионален приоритет за блока предвид факта, че „без интернет кабели няма да има видео конферентни разговори, нито научноизследователско сътрудничество, нито Netflix“ и „руснаците също знаят това“.

Въпросите относно осъществимостта и графика на проекта остават, особено след като Русия продължава да използва своите военни кораби в Черно море, за да изстрелва ракети срещу Украйна и наложи блокади над пристанища миналата година.

Глобалното напрежение относно физическата инфраструктура обаче не се ограничава до тревогите около Русия. Китай започна да възпрепятства проекти за полагане и поддръжка на подводни интернет кабели през Южнокитайско море, тъй като Пекин се стреми да установи повече контрол върху инфраструктурата. Вътрешни лица от индустрията казват, че няколко държави са започнали да защитават по-усилено своите териториални води.

Проектът за черноморски кабел е част от инициативата на ЕК Global Gateway. Той има за цел да предложи на развиващите се страни алтернатива на широкообхватното стратегическо финансиране от Пекин на физическа и цифрова инфраструктура по света, известно съответно като инициативата „Един пояс, един път“ и инициативата „Цифров път на коприната“. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предложи безвъзмездна помощ от 20 млн. евро за проекта за кабел през Черно море.

Говорител на ЕК заяви, че подобряването на информационните връзки с ЕС е „основен приоритет“ за Грузия и инвестицията на съюза в проекта е „в съответствие с целите на стратегията Global Gateway“.

Проектът в момента е на етап оценка на осъществимостта и няма отворена процедура за кандидатстване.

Vodafone също проучва възможността за разработване на кабелен маршрут през Черно море, посочват двама запознати източници. Проектът, наречен Kardessa, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия и след това ще продължи по суша към Армения, Казахстан и нататък към Азия.

„Имате нужда от възможно най-много маршрути в ключови точки на уязвимост“, казва източник, запознат с проекта, по който Vodafone в момента се консултира с потенциални доставчици. „Русия е такава заради политическата ситуация в момента.“ Vodafone е отказала коментар по темата.

През Русия минават някои важни интернет артерии. Например, т.нар. Dream cable с дължина 8700 км минава през Германия, Австрия, Словакия, Украйна, Русия, Казахстан и Китай и е мажоритарна собственост на руския оператор MegaFon. Друг, наречен Европа-Русия-Азия, изпраща данни между Хонконг и Франкфурт през Русия за около 156 милисекунди.

ЕС също така планира отделен електрически кабел под Черно море като част от програмата Global Gateway, свързващ Унгария и Румъния с Грузия и Азербайджан, за да подсили „сигурността на доставките“ на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още