IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Захариева, А1 България: За технологиите на бъдещето трябва да се говори и действа още днес

Изкуственият интелект ще стане незаменима част от нашата работа, казва директорът „Корпоративни комуникации“ в компанията

16:43 | 23.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: А1 България
Снимка: А1 България

Представители на водещи иновативни компании в България представят своя професионален поглед върху еволюцията в технологииите, изкуствения интелект, финтех сектора и киберсигурността на ежегодната технологична конференция Tech of Tomorrow, която се организира от водещия икономически сайт Investor.bg, част от Investor Media Group, и се провежда днес (23 юни) в "Интер Експо Център" в София.

За технологичните иновации в сектора на телекомуникационните, дигитални и ICT услуги за потребителите и бизнеса разговаряме с Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“, А1 България.

- Как технологичните иновации променят бизнеса ви?

А1 се развива точно в сферата на технологичните иновации, като с услугите си за бизнеса и потребителите ги прави достъпни и лесни. Затова за нас новостите са синоним на още повече добавена стойност за милионите потребители на нашите дигитални услуги и разширяване на възможностите за ежедневието им. Партнираме си с водещи технологични компании и създаваме многообразни решения и услуги, с които да подкрепяме бизнеса в България да се развива и успява – както бизнес софтуер, така и решения за киберзащита, ИТ инфраструктура и много други. Промените, които иновациите носят, са по-често положително явление, тъй като на тях се гради напредъкът не само за нас, но и за икономическата среда и обществото като цяло.

- Бихте ли посочили успешни примери за това от своя опит?

Многобройни са, но ще акцентирам на два, които според мен имат най-широко и важно значение за обществото. Развитието на мобилните мрежи и иновациите, които водят със себе си, са в основата на 5G ULTRA мрежата на А1. Благодарение на нея клиентите ни могат да се възползват от гигабитови скорости във всички населени места в България с над 3000 души население. Ниското времезакъснение пък носи още по-добро преживяване и допълнителни възможности.

Друга технологична тенденция, която е все по-популярна днес, е изкуственият интелект, който А1 използва за виртуалния асистент за дигитално самообслужване – чат бота АВА. Чат ботът навърши 1 година и вече може да общува писмено на български език с над 15 000 думи по повече от 200 теми, свързани с най-често използваните от нашите клиенти услуги. Благодарение на това нововъведение всеки наш клиент може да получи отговор за секунди, по всяко време на денонощието, лесно и удобно.

- Какви нови възможности и какви рискове носи изкуственият интелект във вашата сфера?

Новите възможности за момента изглеждат доста атрактивни по отношение на автоматизирането и ускоряването на рутинни работни задачи, рискове също не липсват, но вярвам, че няма развитие без премерен риск. Що се отнася до сферата на комуникациите например, вярвам, че AI ще стане незаменима част от нашата работа и колкото по-бързо се ориентираме как да го използваме, толкова по-реални шансове имаме да се адаптираме към новите изисквания за нашата работа, така че да не станем излишни, а напротив, по-бързи, ефективни и печеливши.

- Защо подкрепяте Tech of Tomorrow?

Традиционно подкрепяме Tech of Tomorrow, защото вярваме, че за технологиите на бъдещето трябва да се говори и действа още днес. Ние сме ключов участник в създаването на иновации, които помагат на клиентите ни да се наслаждават на все повече дигитални улеснения и винаги се радваме да обменим идеи по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 месеца
"Илияна Захариева, А1 България: За технологиите на бъдещето трябва да се говори и действа още днес." ХА ДУБРЮТРЮ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още