IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ericsson се срива с 39% заради отписване за близо 3 млрд. долара

Отписването е свързано с придобиването на Vonage

13:10 | 12.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичната компания Ericsson обяви в сряда отписване на стойност 32 млрд. шведски крони (2,9 млрд. долара), свързано с придобиването на Vonage миналата година, и заяви, че основната печалба се е свила през третото тримесечие заради по-слабо търсене в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване купи облачната комуникационна компания Vonage в сделка за 6,2 млрд. долара.

„Отписването е последствие от значителен спад на пазарната капитализация на публично търгуваните конкуренти на Vonage, повишените лихви и общото забавяне на основните пазари на Vonage”, се казва в изявление.

„Отписването представлява 50% от общата сума на репутацията и други материални активи, приписани на Vonage”, казва още компанията.

Ericsson заяви, че предварителната оценка показва, че оперативната печалба преди амортизацията, преструктурирането и отписването е намаляла с 39% през третото тримесечие до 4,7 млрд. крони.

Продажбите на групата, коригирани спрямо сравними единици и ефектите от преобразуване на валутата, са спаднали с 10%. Най-голямото подразделение на Ericsson – Networks, отбелязва спад на органичните продажби с 16%.

„Органичните продажби на Networks са намалели с 60% в Северна Америка на годишна база, тъй като операторите намаляват капиталовите си разходи и коригират инвентара“, каза компанията.

Печалбата на Ericsson се срина и през второто тримесечие, след като забавянето на потребителските разходи удари продажбите на телекомуникационно оборудване. През февруари групата обяви планове да намали работната сила на световно ниво с 8500 души, за да свие разходите.

Групата, която трябва да представи целия си отчет за тримесечието на 17 октомври, заяви, че очаква оперативният марж да е 7,3% преди амортизацията и преструктурирането, което съответства на предишните насоки.

Ericsson иска да използва комуникационната платформа на Vonage, за да помогне на разработчиците да създават приложения, използвайки мрежова информация, удостоверяване на потребителя, честотна лента, енергийна ефективност, сигурност и надеждност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още