IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение на Ericsson за плащане на бонуси предизвика гнева на акционерите ѝ

Компанията се отклони от плана си за възнагражденията, давайки 36 млн. долара на изпълнителния директор на Vonage Holdings

21:58 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акционерите на Ericsson поставят под въпрос решението на гиганта в производството на телекомуникационно оборудване да се отклони от собствените си насоки за възнагражденията, за да плати огромни бонуси на Рори Рийд, главен изпълнителен директор на Vonage Holdings, която компанията придоби миналата година, пише Bloomberg.

Компенсацията на Рийд е достигнала повече от 36 млн. долара през 2022 г., сочи годишният отчет на Ericsson, публикуван в сряда. За сравнение общото възнаграждение на главния изпълнителен директор Борхе Еколм е около 5 млн. долара за същата година.

„Звучи сякаш Рийд има много добра позиция за договаряне и че Ericsson наистина смята, че той има уникални компетенции и опит“, коменитира Йоасим Олсън, главен изпълнителен директор на Пведската асоциация на акционерите. „Ако не е така, това е катастрофален провал в изграждането на плана за компенсации“.

Плащанията към Рийд се появяват в момент на скандали и етични казуси в шведската компания, докато тя се сблъсква с охлаждането на пазара на 5G оборудване. Цената на акциите ѝ спадна с почти една трета през последните четири години.

Цената на акциите на Ericsson спадна с една трета от началото на 2019 г. Графика: Bloomberg Цената на акциите на Ericsson спадна с една трета от началото на 2019 г. Графика: Bloomberg

Други инвеститори също са озадачени.

„Знаехме, че покупката на Vonage е рекордна сделка, включваща зашеметяващи суми“, споделя Йенс Содерблом, говорител на AMF, третият по големина собственик на акции в Ericsson по гласове в борда. В отговор на изпратени по имейл въпроси Содерблом призовава компанията да се „обоснове и да обясни“ защо „е избрала да се отклони от насоките за компенсациите по начина, по който го е направила“.

Институционалният инвеститор Swedbank Robur също не е знаел за плащането към Рийд, коментира говорителката Карина Сесер Нилунд по имейл. Инвеститорът планира да поиска повече информация и очаква въпросът да бъде поставен на годишното общо събрание на 29 март, допълва тя.

Рийд, който сега е ръководител на новото бизнес направление на Ericsson, наречено Global Communications Platform, ще бъде възнаграден за наличната дългосрочна програма във Vonage за променливи стимули, базирана на акциите. Тези плащания възлизат на 43,4 млн. долара, 32,8 млн. долара от които са платени през 2022 г. Шведският производител на 5G оборудване каза, че също така ще възнагради Рийд с до 4 млн. долара за всички акцизни такси, лихви и други, които може да станат дължими.

Ericsson цитира „извънредни обстоятелства“ за отклонението, посочвайки, че такива ходове могат да бъдат направени, ако те са необходими „за насърчаване на дългосрочните интереси и устойчивостта на компанията или за осигуряване на финансовата жизнеспособност на компанията“.

Сделката за 6,2 млрд. долара изцяло в пари в брой за Vonage – най-голямото придобиване в историята на Ericsson – беше обявена през ноември 2021 г. Тя беше част от усилията на Ericsson да засили своите предложения в областта на облачните комуникации. Придобиването беше посрещнато със скептицизъм от много инвеститори и анализатори, които твърдят, че Ericsson е платила прекомерно много за сделка, сключена в лош момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още