IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ericsson спада рязко, но остана над очакванията

Компанията продължава със стратегията си за преструктуриране

10:04 | 14.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведската компания Ericsson в петък отчете 62% спад на коригираната оперативна печалба за второто тримесечие, с което с малко надви пазарните очаквания, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба на шведския производител на телекомуникационно оборудване, в която не се включват разходите за преструктуриране, е спаднала до 2,8 млрд. шведски крони (271 млн. долара) спрямо 7,4 млрд. крони година по-рано.

„Надграждайки над силната ни позиция и въпреки предизвикателните пазарни условия, ние постигнахме силно тримесечие – отговаряйки на очакванията“, каза Борхе Елкхолм, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson. “Продължаваме да работим дисциплинирано и фокусирано, без да изпускаме от поглед дългосрочния план“.

Позовавайки се на нарастващото търсене на 5G, Екхолм прогнозира, че пазарът ще премине през „постепенно възстановяване“ в края на 2023 г. и ще се подобри през 2024 г.

Нетните продажби са се увеличили с 3% до 64,4 млрд. крони, което е над очакванията на анализаторите за 63,9 млрд. крони, показват данни на Refinitiv Eikon.

Отчетеният брутен марж на Ericsson за второто тримесечие е намалял до 37,4% от 38,6% предишното тримесечие.

През последните месеци Ericsson намалява разходите, за да смекчи влиянието от по-ниските разходи сред клиентите си телекомуникационни оператори, обявявайки планове за съкращаване на 8500 служители през февруари. Компанията очаква да осъществи икономии за още около 2 млрд. крони (193 млн. долара).

В петък компанията заяви, че влиянието от подобни мерки за намаляване на разходите ще бъде „все по-видимо“ през следващите тримесечия.

Ричард Уеб, анализатор в CSS Insight, казва за Ройтерс, че тримесечните резултати на компанията са „добре, но не и звездни“.

„Малко са безинтересни“, казва Уеб, отбелязвайки, че бизнес стратегията на Ericsson може да покаже резултати едва към края на годината.

„След няколко тримесечия ще бъдем в по-добра позиция да преценим как работи стратегията им. Оставам внимателен оптимист“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още