IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилният трафик на данни в Европа ще се утрои до 2028 г.

Повече от 460 млн. европейци са били свързани с мобилен интернет през 2022 г.

10:17 | 24.11.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Европейският мобилен трафик на данни ще се утрои до 2028 г. благодарение на навлизането на 5G и миграцията към 4G, които продължават да оказват натиск върху инвестициите в мрежата, съобщи телекомуникационната група GSMA.

GSMA, която обединява над 1000 мобилни оператора и бизнеса, каза, че абонатите на 5G се интересуват от добавяне на все по-добри скорости към своите услуги и мобилни договори, тъй като търсенето на висок клас игри, добавена реалност и видео съдържание расте.

В Западна Европа мобилният трафик на данни на смартфон ще се увеличи до 56 GB на месец през 2028 г. спрямо 20 GB миналата година. В Централна и Източна Европа той ще нарасне до 37 GB на месец спрямо 14 GB за 2022 г., обяви групата в годишния си доклад за икономиката на мобилните услуги.

Според нея нарастващото търсене означава, че операторите ще трябва да продължат да инвестират в мобилните мрежи. Вече се очаква те да похарчат повече от 198 млрд. евро (216 млрд. долара) до 2030 г. за надграждане на своите мрежи.

Европейските телекомуникационни групи, включително Orange, Telefónica и Telecom Italia, от години настояват технологични гиганти като Alphabet, Meta, Netflix, Microsoft и Amazon да помогнат финансово за внедряването на 5G и осигуряването на широколентов достъп, тъй като те отговарят за огромна част от интернет трафика.

Те обаче ще трябва да изчакат до 2025 г., за да може следващата Европейска комисия да реши дали да предложи правила за тази цел, съобщи Ройтерс през октомври, цитирайки източници, запознати с въпроса.

„Окуражени сме да видим, че европейските политици сега се изправят пред тази реалност и проучват потенциала за значима промяна на политиката в области като консолидация, хармонизиране на радиочестотния спектър и създаване на по-справедливи инвестиционни модели за инфраструктура“, коментира ръководителят на GSMA за Европа Даниел Патаки.

Повече от 460 млн. европейци, или 85% от населението, са били свързани с мобилен интернет през 2022 г., твърдят от GSMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още