IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson очаква стабилизиране на приходите, след като надмина прогнозата за печалбата си

Компанията все пак предупреждава, че все още има известна несигурност на пазара

12:31 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson заяви, че очаква приходите ѝ от продажби да се стабилизират през втората половина на 2024 г., на фона на сигналите, че някои клиенти са готови да харчат отново. Същевременно производителят на телекомуникационно оборудване успя да надмине очакванията за печалбата си за първото тримесечие, подкрепена от еднократно събитие, предава Ройтерс.

Шведската група посочва наскоро спечелени договори и нормализирането на нивата на запасите на своите клиенти в Северна Америка като причина за доброто си представяне.

Цената на акциите на компанията се повиши с 6% сутринта до ниво, каквото последно достигна в началото на месеца.

И все пак Ericsson очаква, че пазарът на 5G Radio Access Network (RAN) ще продължи да се свива поне до края на годината.

„Все още има несигурност на пазара, а ние се опитваме да подчертаем и това“, коментира главният финансов директор Ларс Сандстрьом.

Производителите на телекомуникационно оборудване като Ericsson и конкурента ѝ Nokia бяха засегнати от спада на разходите на техните клиенти за 5G, предвид по-високите  лихвени проценти и несигурната икономическа прогноза.

Оперативната печалба на Ericsson, като се изключат таксите за преструктуриране, са нараснали неочаквано до 4,3 млрд. крони (394 млн. долара) през първото тримесечие, спрямо 4 млрд. крони година по-рано, въпреки 15-процентния спад на приходите от продажби. Анализатори, анкетирани от LSEG, дадоха средна прогноза спад на печалбата до 1,7 млрд. крони.

Печалбата включва еднократния ефект от 1,9 млрд. крони, свързани с разрешаването на търговски спор.

През януари Ericsson прогнозира, че пазарите извън Китай ще продължат да отслабват тази година и обяви нови съкращения през март, след като намали разходите и освободи хиляди работни места през 2023 г., тъй като продажбите се забавиха след години на голямо търсене на 5G оборудване.

„Ще има повече (съкращения)“, коментира Сандстрьом, допълвайки, че „голяма част“ от годишните разходи на Ericsson за преструктуриране от 3-4 млрд. крони ще бъдат свързани със съкращаването на работната сила.

Компанията прогнозира брутен марж, без таксите за преструктуриране на подразделението за мрежи, от 42-44% за второто тримесечие. През първото тримесечие показателят достигна 44,3%.

„През второто полугодие нашите маржове ще бъдат подкрепени от подобрения бизнес микс“, допълва той.

Анализатори от Jefferies, които препоръчват покупката на акции на Ericsson, казват, че брутният марж от 42,7% надхвърля значително очакванията, подкрепен от мрежовия сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още