IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson предупреди за допълнителен спад на пазара си извън Китай

Шведската компания записа спад на печалбата, но все пак задмина пазарните прогнози

11:00 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson AB предупреди, че пазарът на компанията извън Китай ще продължи да отчита спад през 2024 г., въпреки че производителят на телекомуникационно мрежово оборудване надви оценките за печалбата си за четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

Коригираната печалба преди лихвите и данъците на Ericsson спада с 9% до 7,4 млрд. крони (710 млн. долара), без да се включват таксите за преструктуриране. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха печалба от 7 млрд. крони.

Според главния изпълнителен директор на базираната в Стокхолм компания Бьоре Екхолм, несигурността от 2023 г. се прехвърля и през новата година, което ще окаже негативно въздействие върху пазара извън Китай.

Ericsson и конкурентът ѝ Nokia Oyj, който ще представи отчета си в четвъртък, са изправени пред тежка година заради по-бавния темп на растеж на разходите на доставчиците на мобилни услуги, където внедряването на 5G технологията остава мудно. Съществуват и опасения, че отворените мрежи за радио достъп, технология, която позволява на операторите да избират доставчиците, които доставят инфраструктура, ще позволят на новите оператори да разрушат крепостта, изградена от скандинавските компании на пазара на оборудване.

Приходите на Ericsson са спаднали с 16% до 71,9 млрд. крони, изоставайки от прогнозите на анализаторите за 76,7 млрд. крони.

Ericsson заяви, че текущите нива на инвестиции при много оператори са „неустойчиво ниски“ и че времето за възстановяване на пазара е в ръцете на клиентите ѝ.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване надви финландския си конкурент Nokia, като си осигури сделка за 14 млрд. долара за пускане на OpenRAN с американския оператор AT&T Inc. в края на миналата година.

В отделно изявление във вторник Ericsson обяви, че главният финансов директор на Getinge AB Ларс Сандстрьом ще поеме същия пост в компанията на 1 април, заменяйки Карл Меландер. Напускането на Меландер беше обявено миналия април.

Според проучване на компанията, известно като Ericsson Mobility Report, до 2028 г. се очаква 5G да се превърне във водеща мобилна технология за достъп по брой абонаменти, а до 2029 г. глобалните 5G абонаменти ще надхвърлят 5,3 млрд., като ще обхващат 58% от всички мобилни абонаменти.

Междувременно световният мобилен трафик на данни се увеличава сериозно през последните 10 години, като нараства повече от двойно на всеки две години. Основните причини за това са увеличаващото се търсене на дигитални онлайн услуги, навлизането на 4G и 5G на по-населени пазари, подобреното качество на изживяванията и все по-достъпните планове за услуги в различни пазарни сегменти, става ясно още от доклада на Ericsson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още