IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Ericsson се срина до най-ниското си ниво от 2017 г.

Причина за това стана разочароваща прогноза на производителя на телекомуникационно оборудване

21:21 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Ericsson се понижи до най-ниското си ниво от шест години, след като компанията заяви, че пазарната слабост ще се задържи през четвъртото тримесечие и отвъд него. Това се случва в момент, в който гигантът се бори да се справи с по-малките инвестиции в мобилна инфраструктура от пето поколение от страна на американските и европейските оператори, пише Bloomberg.

„Очакваме основната несигурност, оказваща влияние върху бизнеса ни с мобилни мрежи, да продължи през 2024 г.“, обяви шведският производител на 5G оборудване в рамките на представянето на резултатите си за третото тримесечие.

Миналата седмица Ericsson обяви предварително данни за печалбата си, като съобщи за отписване на стойност 32 млрд. шведски крони (2,9 млрд. долара), свързано с придобиването на Vonage миналата година. Компанията прогнозира марж на печалба преди лихви, данъци и амортизация за настоящото тримесечие от около 10% и отложи плановете си за постигането на цел от 15-18% за неопределено време.

В резултат на новините стойността на книжата на Ericsson се понижи с 9,5% до 48,82 крони в Стокхолм – най-ниското ниво от 19 октомври 2017 г.

„Решихме да не даваме насоки за 2024 г. заради тайминга на това възстановяване, макар че сме убедени, уверени, че ще се случи“, коментира главният финансов директор Калр Меландър в интервю по телефона.

Компанията не успява да се приспособи, докато телекомите в САЩ и Европейския съюз се опитват да намалят капиталовите си разходи и да коригират запасите си. След второто тримесечие, както Ericsson, така и финландският ѝ конкурент Nokia, предупредиха за по-слаби продажби в Северна Америка.

Прогнозата за четвъртото тримесечие е под очакванията, посочват анализаторите на Barclays Саймън Коулс и Роуан Бал.

„Ericsson твърди, че очаква настоящите пазарни условия да преобладават през 2024 г., което приемаме, че означава, че възстановяването на американския пазар не се случва толкова бързо, колкото се надявахме преди“, пишат още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още