IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасимир Маджаров: Инфлацията ще остане извън търсения обхват на централните банки

Не очакваме ново вдигане на лихвата от ЕЦБ, но едва ли ще има намаляване в краткосрочен план, прогнозира директорът на Amundi за България

12:37 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Спасимир Маджаров. Снимка: Амунди Спасимир Маджаров. Снимка: Амунди

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в Интер Експо Център. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За инфлацията, състоянието на пазарите и рисковете при изграждането на инвестиционни стратегии разговаряме с Спасимир Маджаров, директор за България на Amundi, който ще участва във форума.

- Г-н Маджаров, инфлацията и лихвите са основна тема за пазарите от месеци. Какви са настроенията на световните пазари за тренда до края на годината?

Очакваме инфлацията да остане извън търсения обхват на централните банки както за Европа, така и за САЩ. В тази връзка очакваме и лихвените нива да останат високи за по-дълго, каквото е и посланието от последните срещи на регулаторите. Реакциите на пазара са в унисон с повишените лихвени нива и възвърналата се доходност по консервативни активи като пари и облигации.

- Какви са текущите очаквания за евентуалните понижения на лихвите в бъдеще?

Трудно ми е да се ангажирам с точен момент за понижение на лихвите, следваме ситуацията с нивата към момента, очакваме цялата 2024 година да бъде с по-висока инфлация от целевата и съответно лихви. Позиционираме се консервативно, към активи с умерен риск и адекватна на това доходност.

Ако трябва да перифразирам последната публикация на ЕЦБ, Лагард вижда слабости в икономиката със създадени по-малко работни места, затягащи се финансови условия и непредвидими цени на енергоносителите. В тази връзка нашето очакване е да няма ново вдигане на лихвата, но едва ли ще има намаляване в краткосрочен план.

- Как изглеждат сценариите за развитие на икономиката и пазарите при наличието на още едно форсмажорно събитие – конфликтът Израел-„Хамас“? Очертава ли се „меко кацане“, или рискът от истинска рецесия надделява?

На първо място, ако конфликтът остане строго регионален, не очакваме сериозни последствия върху капиталовите пазари. Следим все пак цената на петрола и реакциите на страните в близост.

На второ място, „мекото кацане“ би означавало развитие близо до нулата като ръст на икономиката, ние се готвим за евентуален резултат под нулата.

- Кеш, акции, облигации, активи убежища, суровини: какви са предимствата и какви – рисковете, при изграждането на инвестиционните стратегии?

Ние гледаме на акциите винаги като дългосрочна инвестиция от над 7 години - това прави сегашния или който и да е момент незначителен. Пазарът ще осредни текущия резултат в дългосрочна перспектива. Ще има още много периоди на ръст и спад, едва ли някой може да уцели момента на влизане и излизане с 100% точност.

Инвеститорът не бива да се влияе от текущия шум. Разбира се, оценяваме, че личната ситуация и перспектива на всеки човек е различна, затова в момента гледаме консервативно на пазара, интересни са ни кеш позициите, носят прилична доходност, отлична ликвидност, риск в ограничен обхват. Особено интересни са облигациите в късия край на кривата с потенциал за добър ръст.

- Какво подсказват публикуваните досега финансови отчети на компании за третото тримесечие на годината?

Това, което видяхме при Meta, IBM и Google са позитивни резултати. Meta показа резерви за 2024 г., Google е за първи път с двуцифрен ръст на приходите (11%), но цената падна с 9-10% заради облачните им услуги. На този етап не мога да формирам солидно мнение, което да позволи честен отговор на въпроса.

Интервюто не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение. Отговорите се базират на налична информация към момента на вземане на интервюто (27 октомври).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още