IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Лисев: България се превърна в регионален лидер за Източна Европа във финансовите иновации

Финансовите инструменти като механизъм за реализиране на индустриална и цифрова трансформация

09:06 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Къде ще се насочат средствата на Фонда на фондовете през новата многогодишна рамка 2021-2027? Как се създава мост за финансиране и комерсиализиране на разработки с иновационен потенциал, включително и такива, произлизащи от научните организации? Investor.bg разговаря по тези теми с изпълнителния директор на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) Павел Лисев. Той е и един от лекторите на предстоящия форум на Investor.bg Banking Today, който ще се проведе на 25 април в София. 

– Г-н Лисев, увеличиха ли се инвестиционните възможности на Фонда на фондовете в подкрепа на бизнеса и предприемаческата среда у нас?

– Към края на миналата година Фонд на фондовете е инвестирал близо 130 млн. евро в развитието на предприемаческата и стартъп екосистема и е подкрепил 327 компании чрез своите пет фонда за дялови и квази-дялови инвестиции (Иновейшън Кепитъл, Витоша Венчър Партнърс, Ню Вижън 3, Морнингсайд Хил, Силвърлайн Кепитъл).

В частта на дълговите финансови инструменти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), изпълнявани през банки-партньори, са разпределени 400 млн. евро, насочени към 2157 компании за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) бяха подкрепени общо 853 крайни получатели на стойност близо 34 млн. лв., като основната насоченост е към подобряване на достъпа до финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия, включително на лица от определени уязвими групи (безработни над шест месеца, хора с увреждания и младежи до 29 години) и на социални предприятия (т.н. „социалната икономика“). Подкрепата за стартиращи и социални предприятия се очаква да продължи и с възстановените средства от вече вложен ресурс.

През новата многогодишна рамка 2021-2027 са предвидени нови 332,5 млн. евро за рисково финансиране по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, както и 373,1 млн. евро за дългови финансови инструменти по програмата за иновации. Очакваме да подпишем и финансово споразумение за управление на ресурса по Програма „Образование“.

С 16,7 млн. евро ще се осигури достъп до финансиране в подкрепа на предприемаческите умения на студенти и докторанти, с възможност за участие на преподаватели от висшите училища. В тази връзка Фондът ще продължи да бъде ключов фактор в подкрепата на икономическото развитие и иновациите в България, като осигурява както финансов ресурс, така и необходимата експертна и техническа подкрепа за развитие на конкурентоспособни предприятия и стимулиране на предприемаческата активност.

Павел Лисев

Павел Лисев е изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете. Присъединява се към екипа през ноември 2022 г. Притежава професионален опит в разработването на оценки, бизнес модели, маркетингови материали, свързани със структурирането и управлението на големи инвестиционни проекти и на дялови инвестиции. Финансов анализатор в шведска стартъп компания, старши експерт инвестиционно банкиране в паневропейска финансова институция, координатор на програма за стартиращи финтех компании.

Последно изпълнява длъжността старши мениджър в международна корпорация, свързана с внедряване на иновативни продукти и решения в сферата на дигиталните и картови плащания. Координатор на програма за пилотни проекти и технологични иновации в областта на дигиталната трансформация.

Магистър по финанси от Университета по икономика и мениджмънт Лунд, Швеция.

– Как ще бъде разпределен новият ресурс на Фонда на фондовете през новата многогодишна рамка 2021-2027?

– Средствата са разпределени със стратегическа насоченост върху няколко ключови области за подкрепа на бизнеса и иновациите в България. В рамките на новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ Фондът управлява 645,6 млн. евро, като тези средства са разделени за подкрепа на две основни направления „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“.

По приоритет „Иновации и растеж“ ще бъдат структурирани два дългови и четири дялови инструмента, с размер на публичния ресурс от близо 357 млн. eвро. С тях ще се подкрепят бизнесът и предприемачеството в усилията им при разработване на иновации, внедряване на дигитални решения в областта на Индустрия 4.0.

По отношение на приоритет „Кръгова икономика“ се включват дългови инструменти, предназначени за подкрепа на проекти в областта на енергийната ефективност (дейности за изпълнение на мерки въз основа на препоръки от енергиен одит) и кръговата икономика (по-ефективно използване в производството на природните ресурси и намаляване на използването на първични суровини, както и увеличаване на трайността и повторна употреба на продукти). Общият размер на финансирането е 288,6 млн. евро.

В допълнение към посочените мерки и инструменти, съществува още една възможност за подкрепа на предприемаческата среда в България – по линия на Фондовете за градско развитие, които ще разполагат със средства в размер на 62 млн. лв. по линия на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за финансиране с нисколихвени заеми за проекти в индустриалните паркове или извън тях. С над 415 млн. лева по линия на Програма „Развитие на регионите“ ще се финансират проекти в редица приоритетни за страната сектори – градска мобилност, градска среда, образователна, здравна и социална инфраструктура, културен туризъм и спорт.

– Има ли проекти, финансирани с инструменти от "Фонда за технологичен трансфер", които ще създадат мост за комерсиализация на перспективни разработки от научните среди?

– Фондът за технологичен трансфер по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 е в процес на структуриране и предстои да бъде обявена процедура за избор на финансови посредници. След като това се случи, средствата от него ще бъдат достъпни до пазара за финансиране на стартиращи предприятия и spin-off компании, предприятия, базирани на знанието, като част от индустриални стартъп системи, за да се подпомогне превръщането на научните разработки в пазарно приложими продукти и технологии, при комерсиализацията и управлението на интелектуалната собственост.

От Фонд на фондовете ще стимулираме и процес на разгръщане и акселерация на стартиращи компании около развити индустрии и клъстери, за високоефективно споделяне на ползите в областта на научните изследвания и иновациите, за по-добро икономическо развитие на секторите от Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 и регионите в страната.

Фондът за технологичен трансфер е с общ размер на публичния ресурс от 56,6 млн. евро и представлява специфичен финансов инструмент, който ще осигурява дялови и квази-дялови инвестиции, за подпомагане на трансфера на технологии в България в сътрудничество с научно-изследователски организации. Изцяло нов компонент във финансовия инструмент за Фонда за технологичен трансфер е комбинацията с безвъзмездна финансова помощ в размер от 9,4 млн. евро, включително и в рамките на една операция. Това означава, че компаниите ще могат да се възползват и от грантов компонент за финансиране на разходи, свързани със защита на интелектуалната собственост, например, и други технически разходи.

Очаква се Фондът за технологичен трансфер да допринесе значително за насърчаване на най-добрите практики в инвестирането в научни изследвания и разработки, което ще стимулира икономическия и технологичен растеж на страната. Научните организации ще имат интерес да участват в разработването на нови бизнес идеи и да генерират приходи от тях.

– Каква е вашата стратегия за привличане на инвестиции във високотехнологични и иновационни сектори в България?

– Като финансова институция, стратегията ни за привличане на инвестиции във високотехнологични и иновационни сектори е изградена върху няколко ключови стълба. Първо, ние активно работим за подобряване на инвестиционната среда чрез разработване на подходящи финансови инструменти, които насърчават иновациите, намаляват риска за частни инвеститори и улесняват достъпа до финансиране за стартъпи и развиващи се компании.

Полагаме усилия в изграждането на партньорства между частния и публичния сектор, което включва сътрудничество с университети, научноизследователски институти и други публични, както и частни ключови за иновациите институции. Целта ни е да създадем екосистема, която стимулира трансфера на технологии и комерсиализацията на научни разработки.

Трето, фокусираме усилия върху привличането на стратегически инвеститори, включително международни фондове за рисков капитал, които могат да предоставят както капитал, така и знания и мрежи, което е основополагащо за младите иновативни компании.

Не на последно място, насочваме усилията си към повишаване на видимостта на българските иновации на международната сцена чрез участие в международни форуми, изложения и мисии, което помага за привличането на вниманието на глобални инвеститори към българския иновационен сектор.

– Каква роля играе Фондът на фондовете в подкрепа на устойчивото и социално отговорно инвестиране в страната?

– Стремим се да подкрепяме инвестиции, съобразени с екологични, социални и управленски (ESG) критерии, които допринасят за позитивното развитие на обществото.

По Програма „Развитие на регионите“ подкрепата ще бъде насочена към обществено значими проекти в сферата на градското развитие, а инвестициите в рисков капитал по Програма „Образование“ чрез финансови инструменти ще финансират започването на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност от страна на студенти и докторанти с участието на преподаватели във висшите училища.

В процес на структуриране е финансов инструмент за кръгова икономика, който ще допринесе за използването на енергия от възобновяеми източници за собствено потребление (вкл. системи за съхранение). Чрез него ще се въведат и системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението, по-ефективно използване в производството на природните ресурси, управление на отпадъци в предприятия и промишлена симбиоза.

– Как бихте оценили влиянието на регулаторната среда върху развитието на финансовите инструменти и имате ли предложения за подобрения в нея?

– Регулаторната среда има съществено влияние както върху дейността на дружеството, така и върху тази на финансовите ни посредници и крайни получатели. Полагаме усилия за оптимизиране на регулаторната рамка, като се базираме на опита и научените уроци на сходни институции в други държави-членки в ЕС.

През миналата година съвместно с партньорските организации BVCA, BESCO, Endeavor и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване се инициира проект за  изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, като предложените промени ще облекчат режима за инвестиции от страна на пенсионните дружества в регистрирани, а не само лицензирани алтернативни инвестиционни фондове, което ще увеличи наличния капитал на пазара и ще подобри инвестиционната среда като цяло.  

Взехме активно участие в работни групи за обособяване на нормативната база, която ще регламентира рамката за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) през новия програмен период.

Фондът се включи в междуведомствена работна група с представители с методологически функции за анализ на практическата приложимост от разработване на “Национална пътна карта за развитие на административния капацитет“, която ще бъде основният стратегически инструмент за осигуряване на ефективното използване на наличните инструменти за техническа помощ за подобряване на капацитета за управление и изпълнение на инвестициите, съфинансирани от европейските фондове.

– Защо подкрепяте събитието Banking today?

– Фонд на фондовете е водещ институционален инвеститор в страната, като до момента сме финансирали редица FinTech компании чрез петте си фонда за рисково финансиране, като може да посочим например Iris Solutions, Paynetics, Omnio, Boleron, Nula.bg, Klear.

През последните години България се превърна в регионален лидер за Източна Европа в сектора на финансовите иновации, като Фондът на фондовете се стреми да осигури непрекъсваемост на средствата за финансиране и да подкрепя инициативи, които да подпомагат сектора. Участието в Banking today ни позволява да покажем как новите финансови инструменти, разработени в рамките на програмен период 2021-2027, ще увеличат достъпа до капитал за иновативни предприятия, което е от съществено значение за устойчивото развитие на технологиите в региона.

Вижте цялата програма на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, на 25 април в Интер Експо Център в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още