IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Дедоларизацията на световната икономика е неизбежна

Русия уверено се справя с външния натиск, нашите недоброжелатели са импусивни и непрофесионални, смята руският държавен глава

19:37 | 12.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Процесът на дедоларизация на световната икономика е "неизбежен". Такова мнение изрази руският президент Владимир Путин, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава предложи да бъде обсъден бюджетът на Русия за следващите три години.

"Има спорове за това на какво да се обърне по-голямо внимание, къде да се насочат повече средства или (дали е по-добре) да се спестява повече и да се създаде "предпазна възглавница", как да се създаде тя в новите условия и какво е "предпазна възглавница" в съвременните условия, когато имаме добре познат и неизбежен процес на дедоларизация", каза той.

Путин подчерта, че Русия уверено се справя с външния натиск, който той нарича "финансова и технологична агресия от страна на някои държави".

Той отбеляза, че правителството своевременно прилага ефективни защитни мерки, стартира механизми за подкрепа на ключови отрасли, предприятия, както и на малкия и средния бизнес.

"В резултат на прилагането на този комплекс от мерки не допуснахме рязък спад в икономиката. Инфлацията също беше бързо стабилизирана. След достигантия връх от 17,8% през април, днес инфлацията спадна до 14,1%, считано от 5 септември", каза той и добави, че до края на годината инфлацията ще бъде около 12%.

През август руските банки активизираха работата си, което е добър знак, показващ ръст на икономическата активност, отбеляза още Путин.

"Виждаме, че действията на нашите, меко казано, недоброжелатели са до голяма степен непредсказуеми и напоследък импулсивни. Те очевидно са непрофесионални и затова са импулсивни, което означава, че още повече трябва да работим в нашата логика, да запазим инициативата. Не просто да реагираме на някои недружелюбни стъпки, а последователно да решаваме задачите си за развитие - в икономиката, социалната сфера, инфраструктурата. Това в пълна степен се отнася и за подготовката на проекта за федерален бюджет", подчерта Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: Karlo Е то е ясно,че за това минаваш.То вие пу,тиняците освен да се изхождате на изметеното за друго не ставате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
Karlo
преди 1 година
Само минавам да се изходя ... Как сте дебилните деснофили ... Лaпaтe ли си чушките .. ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Нечестивият занулен детеубиец , като говори за дедоларизация на света , има в предвид на собствената държава . За крадците на съдомиялни машини , могучая е целият свят вече , щото заграница пашла на (цензура) ... Друг не вярвам да го слуша вече за нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Наше джудже совсем с ума сошло! По болгарский - леген изплискало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още