IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да доведе до дългосрочно поскъпване на зърното

Цената на зърното може да се увеличи със 7 на сто, сочи проучване на naturefood

20:21 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до дългосрочно покачване на цените на зърното със 7%. Това сочи проучване на онлайн изданието naturefood, цитирани от БГНЕС.

Данните, публикувани в понеделник, показват как разширяването на производството в други страни с цел компенсиране ще доведе до по-високи емисии на парникови газове.

Според проучването Русия и Украйна са житниците на света, като заедно имат дял от около 28% от световните доставки на пшеница. Блокирането на черноморските пристанища на Украйна от страна на Русия и санкциите срещу Москва доведоха до краткосрочно поскъпване на културата, като предизвикаха и опасения за продоволствена криза.

Изследователи от САЩ и Уругвай моделираха вероятното въздействие на конфликта върху цените на пшеницата и царевицата през следващите 12 месеца, като разгледаха различни сценарии.

Един от моделите предивжда, че ако руският износ на зърно бъде намален наполовина, а украинският - значително, царевицата ще поскъпне с 4,6%, а пшеницата - със 7,2%, дори ако се предположи, че други износители могат да се намесят и да запълнят недостига. Според тях увеличението на цените ще продължи, докато износът остане ограничен.

За да се запълни недостигът на предлагането, според проучването другите големи производители ще трябва да разширят значително площите си за отглеждане на зърно.

Ако целият износ на зърно от Украйна бъде преустановен, според модела Австралия ще трябва да разшири площите си с пшеница с 1%, Китай - с 1,5%, Европейският съюз (ЕС) - с 1,9%, а Индия - с 1,2%.

Тази промяна в засетите площи би довела до добавяне на малко над един милиард тона допълнителен еквивалент на въглероден диоксид в атмосферата.

"Разширяването на обработваемите земи в резултат на войната в Украйна става за сметка на повече въглеродни емисии", казва водещият автор Джером Дюмортие, изследовател в Училището по обществени и екологични въпроси "О'Нийл" в Индианаполис, САЩ.

Данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН показват, че цените на хранителните продукти в момента са с над 10% по-високи спрямо година по-рано. Въпреки че през юли Москва и Киев постигнаха споразумение за възобновяване на износа на някои видове зърно, съществуват опасения, че конфликтът може да доведе до години на завишени цени на храните.

Дюмортие заяви, че в момента не е ясно дали другите производители на зърно са в състояние да задоволят световното търсене, което означава, че цените могат да се покачат дори повече от предвиденото в моделите.

"Има условия за засушаване в Южна Америка, Европа и Китай, както и ограничения на износа от различни страни", каза той пред АФП. "Като се имат предвид тези пречки пред пълното приспособяване, цените на суровините може да се окажат по-високи от предвидените в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още