IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на украинско зърно у нас

Те настояват за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство

13:48 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите от различни региони на страната излязоха на протест днес срещу вноса на украинско зърно в България. Според тях този внос не е регламентиран и подбива цените на българската продукция. 

Според официалната им позиция недоволството е заради липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители. Според тях има засилен внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна, което прави изключително трудно оцеляването им при тези условия.

Фермерските протестни шествия се провеждат в 17 областни града на страната днес.

"Това е мирен и деполитизиран протест, който ще се състои само днес. Ако не се предприемат спешни мерки, машините ще дойдат в София и по граничните пунктове", заяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на пресконференция в БТА.

Според него причините за тези действия са натрупани във времето, но през последните месеци са ескалирали дотолкова, че секторът е заплашен от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост.

"Над 2000 машини са на пътя днес“, каза Костадинов и изрази мнението, че сред основните проблеми през последната година е липсата на политики - в управлението влизат и излизат хора, които нямат понятие от сектора. По думите му това се оказва проблем не само на национално, но и на общоевропейско ниво. Освен у нас, днес излизат на протести фермери в още 9 държави. Заедно те съставят съвместен меморандум, който ще връчат на Съвета на министрите на 15 ноември в Прага.

НАЗ и Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) настояват за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. Протестиращите искат европейските "солидарни коридори" за износ на зърното да преминават транзит през България.

Протест на зърнопроизводители в страната Протест на зърнопроизводители в страната

Двете организации изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС. По думите на Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ, несъответствието между изкупни цени и себестойност на произведената продукция вече е плашещо.

"В момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество", се казва в декларацията, която НАЗ и НСЗКБ ще връчат на служебния министър на земеделието Явор Гечев по-късно днес. В нея се алармира още, че неконтролираното качество на украинското зърно е заплаха за здравето на родните потребители.

"Нашата позиция се обединява към общоевропейските искания на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем създават безконтролният и нерегламентиран внос на зърно от Украйна. Ние сме дали право на коридор за износ на продукция, а не тя да остава в нашите складове и да бъде преработвана от нашите предприятия. През месец август 200 хиляди тона слънчоглед, което е продукцията от един милион декара слънчоглед", каза по време на протеста Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Той допълни, че има предположения, че украинският слънчоглед, който е реколта от 2021 година, се смесва с българска тазгодишна реколта. "Украинският слънчоглед е с по-ниско качество, тъй като при толкова дълго съхранение тръгват естествени процеси по гранясване на слънчогледа и това ще доведе до понижаване на качеството на олиото", категоричен е още той.

Зърнопроизводители организираха протестна фермерска обиколка с трактори по булевард в Русе. Според Борислав Бенев, който обработва 2000 декара земя в русенското село Тръстеник, вносът на украинско зърно подбива цените на продукцията на българските земеделски производители. 

Земеделски производители от Пазарджишко с повече от 50 машини участваха в протестно шествие по централни пътни артерии в областния град. Те настояват гласът им да бъде чут и да бъдат защитени интересите на българските производители.

„Причина за нашето недоволство е безконтролният внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. Има внесени около 1,4 милиона тона слънчогледово зърно“, каза председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. „В момента няма пазар, всичко е замряло. Не можем да реализираме продукцията си, стопаните нямат пари да платят рентите“, поясни той, като в дългосрочен план прогнозира фалити на производители.

Земеделци заявиха, че държавата трябва да контролира вноса от трети страни, включително чрез лаборатории, които да следят за забранени в ЕС препарати.   

Протестът на зърнопроизводителите в България и е в подкрепа на протестите на земеделски производители в Европейския съюз.

В протеста участват всички земеделски производители, които не са съгласни с политиката на нашето правителство и на Европейския съюз (ЕС) и са срещу този нерегламентиран внос от Украйна, каза за БТА Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. Тя допълни, че украинското зърно се внася без фитосанитарен контрол и не е ясно доколко отговаря на европейските стандарти, които са задължителни за българските зърнопроизводители.  По думите ú българските производители произвеждат достатъчно зърно за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още