IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплаши да ограничи износа на зърно от Украйна

Украйна с тактика за набези на изток, а главнокомандващият потвърди ракетните атаки срещу Крим

07:14 | 08.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Терминал за износ на зърно в Одеса. Снимка:  EPA/STR
Терминал за износ на зърно в Одеса. Снимка: EPA/STR

Путин заплаши да ограничи износа на зърно от Украйна, а нападната страна предприе бързо настъпление срещу руските войски около Харков малко след контраофанзивата в Херсон - очевидно с успех. Путин оправдава нападението срещу Украйна и се обявява против западните санкции. Канцлерът Шолц уверява президента Зеленски в по-нататъшната си помощ. 196-ият ден от войната накратко.

Руският президент Владимир Путин заплаши, че ще ограничи износа на зърно от Украйна и заяви, че Москва е готова да разшири нормирането на износа на природен газ и да прекрати доставките на петрол и рафинирани продукти, ако Западът продължи с разработването на план за ограничаване на цените на руския суров петрол.

Коментарите, направени по време на икономическа конференция, представляваха едни от най-острите и широкообхватни заплахи на руския лидер по отношение на огромния износ на суровини от страната му. Той също така характеризира тези заплахи по-пряко, като икономическо оръжие отколкото в миналото – оръжие, което е готов да използва в отговор на западните санкции, наложени след нахлуването му в Украйна.


Путин предложи Русия да се оттегли от сделката, сключена с посредничеството на Организацията на обединените нации, която позволи мащабен износ на украинско зърно, което доведе до ръст на световните цени на пшеницата с 4% в началото на търговията в сряда. Сделката спомогна за намаляване на рязко покачващите се цени на хранителните продукти, тъй като позволи на украинските фермери да продават реколтата си.

На икономическия форум в руския далекоизточен град Владивосток Путин обвини Запада, че се възползва от сделката за сметка на развиващите се страни.

„Това, което виждаме, е поредната явна измама", каза Путин, наричайки сделката "измама". Той заяви, че ще се свърже с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с ООН подкрепи и улесни преговорите, довели до сделката, за да обсъди евентуално ограничаване на износа.

На същата конференция той атакува западните планове за налагане на ценови таван на руския износ на суров петрол в световен мащаб, като заплаши да прекрати продажбите на всяка страна, която би се съгласила на такова ограничение. Групата на седемте богати държави се съгласи да подкрепи такава сделка, а Вашингтон и неговите съюзници се опитват да привлекат други купувачи, по-специално Индия и Китай, да се присъединят към нея.

Путин заяви в сряда, че Русия има договорни задължения за енергийни доставки, но ще ги преразгледа, ако бъде наложен ценови таван.

„Ние просто няма да изпълним [договорите си]. Като цяло няма да изпълним нищо, ако то противоречи на нашите интереси", каза той пред аудитория от официални лица и бизнес лидери, цитиран от The Wall Steet Journal. „Няма да доставяме нито газ, нито петрол, нито въглища, нито гориво за отопление. Няма да доставяме нищо“. 

В миналото Русия е обвинявала проблемите с поддръжката, дължащи се на западните санкции, за намаляването на енергийните си доставки за Запада. Европейски официални лица са заявявали, че недостигът е отмъщение, целящо да накаже Европа за подкрепата ѝ за Украйна.

Турският президент Ердоган, който говори в сряда в Сърбия, не отговори директно на коментарите на Путин за споразумението за зърното, но заяви, че енергийните заплахи на Москва трябва да се приемат сериозно. „Русия не е страна, която трябва да се приема с лека ръка", каза той. Той също така обвини Запада, че води „политика, основана на провокации" в Украйна. 

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че коментарите на руския президент за украинския износ на зърно изглежда имат за цел да разделят западните държави от развиващите се икономики, които са традиционните получатели на зърно от Черноморския регион. Друг високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че Украйна е спечелила повече, отколкото Кремъл е очаквал, от износа на зърно, което е предизвикало предупрежденията за бъдещето на сделката.

Русия е изправена пред война на три фронта

Според британски източници в Украйна се водят ожесточени боеве на няколко фронта: близо до град Харков в североизточната част на страната, в района на Донбас на изток и в района на Херсон на юг. Според Министерството на отбраната в Лондон, което се позовава на разузнавателна информация, руските нападатели вероятно планират да продължат настъплението си към източния украински град Бахмут. Но войниците се сблъскват с проблеми в тази насока. 

„Командващите са изправени пред дилемата дали да ангажират оперативни резерви в подкрепа на тази офанзива или да се защитят от продължаващото напредване на Украйна в южната част на страната“. Украинският напредък усложнява ситуацията за нападателите, се казва още в съобщението.

Русия завладя ново селище

Всъщност в момента украинските войски изглежда постигат напредък, особено в Харковския регион. Изглежда, че в рамките на два дни те действително са напреднали дълбоко зад руските линии с тактика, подобна на засада. Въпреки че украинското военно ръководство мълчи за конкретни успехи, в социалните мрежи има многобройни снимки и видеоклипове. Освен това се твърди, че доклади от руски военни също потвърждават напредването на украинските войски. Като цяло Украйна съобщи за нападения срещу седем руски командни пункта. Освен това са атакувани 13 „обекта, където са съсредоточени руски сили", съобщиха украинските военни в редовния си доклад за ситуацията. Местоположението на тези цели остава открито. Освен това бяха отблъснати руските атаки срещу няколко града в Донецка област в източната част на страната, включително Бахмут. По данни на руското министерство на отбраната пък е превзето най-малко селището Кодема в Източна Украйна.

Украйна отбелязва успехи в тактиката на набезите

От друга страна, Украйна очевидно напредва в района на град Балаклия. След като ден по-рано се появиха съобщения за превземането на Веркбивка, сега се появиха видеоклипове и съобщения за превземането на село Байрак от украинските войски. Селата са разположени северно и южно от Балаклия. Съобщава се, че в предградията на самия град вече има сражения. Балаклия е важен транспортен възел, през който минава железопътна линия и няколко основни пътя. Ако градът бъде превзет, украинските войски ще могат по-лесно да настъпят към окупирания от руснаците и стратегически важен Изюм. Съобщава се също, че украинските войски са напреднали още по на север, към Севченков, и са установили контрол над няколко по-малки града по пътя.

Украински главнокомандващ признава за нападенията в Крим

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Салушний се осмели да погледне назад във военно отношение в дълъг доклад, на който е съавтор. В него той потвърждава, че експлозиите на Кримския полуостров преди няколко седмици са били причинени от украински ракетни атаки. По това време, наред с други неща, бе обстрелвано летището в Саки, като са били унищожени множество самолети. По-конкретно, той пише, че за много „средностатистически руснаци" войната в момента е далечна и затова те почти не са наясно със загубите, неуспехите и най-вече с разходите, свързани с бойните действия. Целта на Украйна е била да приближи войната до хората. Това щеше да стане например чрез "успешни ракетни атаки срещу вражеските въздушни бази, на първо място летището Саки".

Експерт: Руските войски могат да имат проблеми през зимата

Кирил Михайлов, анализатор от независимата руска разследваща организация Conflict Intelligence Team (CIT), се опитва да погледне напред в интервю за NV Radio. Според Михайлов прихванати телефонни разговори между руските войски показват, че мобилизираните "доброволчески" сили на Москва изпитват остър недостиг на подходящо зимно оборудване. „Не мисля, че руската армия ще успее да реши този проблем достатъчно бързо", каза Михайлов. Всякакви бойни операции са по-трудни за провеждане през зимата, добави Михайлов. Въпреки това украинската армия получава зимно оборудване „както от международни партньори, така и от украински граждани" и има "известно предимство" пред руските сили.

"Единна Русия" ще проведе референдуми на 4 ноември

Въпреки всички свои военни успехи Русия очевидно е решена да проведе референдуми за анексирането на украински територии. След като планираното „гласуване" в Херсонска област вече беше отложено, партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" обяви нова дата: „Би било правилно и символично" да се проведе такъв референдум на 4 ноември, деня на националното единство в Русия, обясни Андрей Турчак, генерален секретар на партията. След гласуването „Донецк, Луганск и много други руски градове най-накрая ще се върнат в родния си пристан". По този начин „руският свят", който в момента е "формално разделен от граници", ще „възвърне своето единство", добави Турчак.

Русия в затруднения заради западните санкции

Това, че Русия губи, поне в икономическо отношение, отново беше признато от Путин по един малко престорен начин. Той заяви, че националната икономика не се поддава на санкциите, които той определи като финансова и технологична агресия от страна на Запада. Същевременно обаче на икономическия форум във Владивосток Путин призна, че в някои сектори и региони има трудности. Например компаниите, които зависят от доставки от Европа, изпитват затруднения. За това е виновен Западът със своите санкции - продължи Путин. Ето защо например газопроводът „Северен поток 1" в момента не е в експлоатация. Руският енергиен гигант „Газпром" може да възстанови спряното подаване на газ по газопровода, ако бъде върната важна турбина, заяви Путин. Той отхвърли обвиненията, че Русия използва енергията като военно оръжие.

ЕК иска да ограничи цените на газа

И именно Европейският съюз иска да затегне още повече санкциите. Европейската комисия настоява за ограничаване на цените на руския газ. Председателят ѝ Урсула фон дер Лайен обоснова предложението на брюкселския орган с експлодиращите цени. Доходите на Русия трябва да бъдат намалени; президентът Владимир Путин използва парите, за да финансира агресивната война в Украйна. Освен това Европейската комисия иска да въведе таван на печалбите на компаниите за електроенергия, които биха могли да произвеждат евтино. Според плана дружествата от сектора на изкопаемите енергийни източници следва да направят вноска солидарност, за да могат да компенсират високата тежест върху хората.

Шолц уверява Зеленски в по-нататъшна помощ

Германският канцлер Олаф Шолц разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски и обмени мнения за военната, хуманитарната и икономическата ситуация в Украйна и възможностите за по-нататъшна конкретна помощ, включително за възстановяването. Канцлерът подчерта, че Германия няма да спре да подкрепя Украйна не само във военно, но и в политическо, финансово и хуманитарно отношение. В този контекст канцлерът говори за интензивната подготовка на конференцията за възстановяване, която ще се проведе на 25 октомври т.г. в Берлин. По темата за доставките на оръжие украинският координатор по въпросите на оръжията Рустем Умеров вече призова за повече оръжие от Германия. „Доставеното досега германско оборудване не е достатъчно дори за един допълнителен месец", казва той пред Der Spiegel. „Нуждаем се от поне десет пъти повече, и то от всичко. Бойната интензивност е изключително висока и е смъртност". Украйна се нуждае от повече гаубици и бойни машини на пехотата, както и от оръжия за противовъздушна отбрана, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, очень плоха тричат ни украинци. Мой друг Серьога, кто на фронте написал меня Хочу домой, здесь ничего нет - люди деморализованние, нет снаряди, нет храна, нет абарудване, украинци разьобали наши складьi и щабьi, афицери чудят се что сделать, салдати хочет сдадся в полон патаму что им не дали ухадить, здесь заградотряди на Кадиров, които па наших стреляют, если отступают! Все в жопу, ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Без да разбирам от военна тактика нищо , беше очевидно , че украинците ще атакуват по две направления ... Първото по Херсон , крадците на съдомиялни машини клъвнаха и започнаха да прехвърлят техника и войска , оголиха си другите фронтове ... И сега само за няколко дена украинците са си върнали над 400км2 в районът на Харков , вероятно поне още толкова ще успеят . Предполагам , заради честата смяна на командването на рaшистите , няма да спрат настъплението и ще повърнат още територия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Офанзивата над Изюм е пълен провал за рашистите. На фона на сателитни снимки, радари, дронове и авиация да допуснеш да те хванат със свалени ***. Стискаме палци за още добри новини в Херсонска област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още