IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на производителя на дроновете Bayraktar в Украйна ще бъде завършен след две години

Турската Baykar разработва нови безпилотни самолети и планира да навлезе в космическите технологии

14:38 | 28.10.22 г. 10
Главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар. Снимка: EPA/VALDA KALNINA
Главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар. Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Турската отбранителна компания Baykar планира да завърши изграждането на производството си в Украйна след две години. Това коментира главният ѝ изпълнителен директор, цитиран от Ройтерс.

Baykar стана известна с успеха на своите безпилотни самолети срещу руските сили, отбелязва агенцията. Въздушните безпилотни летателни апарати, доставени на Украйна от Baykar, изиграха важна роля в защитата на Украйна.

Дронът Bayraktar TB2 придоби толкова голяма известност сред обществеността, че украинците съчиниха песен за него, а някои съюзници започнаха безпрецедентни кампании с масово финансиране за закупуване на повече дронове.

Като част от споразумение между Турция и Украйна, подписано точно преди инвазията на Русия на 24 февруари, Baykar се съгласи да построи втория си производствен завод в Украйна.

Изпълнителният директор Халук Байрактар ​​коментира пред Ройтерс, че плановете се изпълняват въпреки някои пречки, създадени от войната.

„В момента имаме архитектурен дизайн. Фазата на подробния проект е завършена. Продължаваме със строителството и до две години бихме искали да го завършим“, посочва той.

Украйна заема видно място във веригата на доставки на Baykar, особено с новия тежкотоварен дрон Akinci и безпилотния изтребител Kizilelma, или Golden Apple, които в момента се разработват. И двата използват украински двигатели от „Мотор Сич“ и от „Ивченко-Прогрес“.

Разгръщането на безпилотния самолет Bayraktar TB2 на компанията беше основен фактор, повлиял на конфликтите от Сирия до Азербайджан и Украйна. Това постави Baykar под светлините на прожекторите и превърна компанията във водещ производител и износител.

Доказаният в битки дрон TB2 се продава на 24 страни, включително Полша, членка на НАТО. Компанията подписа сделки с пет държави за износ на много по-големия си дрон Akinci. TB2 може да излети с до 150 кг ракети или оборудване, Akinci, доставен за първи път на турските въоръжени сили миналата година, може да лети много по-високо и да излети с 10 пъти по-голямо тегло.

Очаква се разширяващият се портфейл с поръчки да донесе около 1 млрд. долара приходи от износ тази година, казва Байрактар. Това е с около 50% повече от миналогодишните 650 млн. долара. Още 50% ръст се очаква през 2023 г.

Въпреки че Baykar не е единственият разработчик на военни дронове в Турция, TB2 заема толкова видно място в конфликти, че сега оглавява глобалния тласък на Турция за износ на отбранителна техника. Миналата година компанията съставлява една пета от износа на отбранителна техника на Турция на стойност 3,2 млрд. долара, според данни на Turkish Exporters Assembly.

Компанията ще инвестира приходите в разширяване на производствените линии, казва Байрактар. „Нашият производствен капацитет с TB2 прави 20 единици на месец. За 2023 г. нашата цел е да правим минимум 30 (единици) на месец“, посочва той.

Изследванията и разработките на бързия безпилотен изтребител Kizilelma, който според анализаторите представлява значително разширяване на възможностите за бавно движещи се разузнавателни и носещи ракети дронове, също ще се развият, казва още Байрактар.

Kizielma ще може да излита от и да каца на самолетоносачи с къса писта, като първият полет се очаква през следващите няколко месеца.

TB3, версия на TB2 с възможност за къса писта, се очаква да завърши тестовата си фаза до края на 2023 г., допълва Байрактар.

Компанията също така разширява фокуса си върху космическите технологии, за да допълни системата си за безпилотни превозни средства. „Сега инвестираме в космически технологии... Не добре установени сегменти, а нови области, където можем да предложим иновативни решения“, казва той.

Baykar също така инвестира в някои компании в разширяващата се верига на доставки. „Ние инвестираме в компании, които внасят елементи с добавена стойност в нашите системи... в областта на комуникациите, оптиката, мрежовата архитектура“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 я ме поплаши малко, да ми стане едно хелоинско! ... както ларвата ни плаши с ядрена бомба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и що реши така (че няма да пиша)?... че даже си и абсолютно сигурен!!! Ще анексирате Инвестора за 3 дена и ще изчезнем.. както изчезнаха 70К руска армия ??? Или нещо по екзотично ни готвиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: За завод в Русия не знам, но абсолютно е сигурно, че догодина по това време ти няма да пишеш тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 поне едно е сигурно, че нов завод в русия няма да има и след 5 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007:.След две години светът ще е толкова различен, че никой не може да каже какви заводи, за какво и къде ще работят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
Украйна след 2 години? Това е някаква шега, нали? Нека първо да видим какво ще остане от Украйна следващата пролет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 нали, щото ще го превземете за 3 дена... хахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Заводът на производителя на дроновете Bayraktar в Украйна ще бъде завършен след две години--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не ,няма! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk що ще чакате завършването, още на първа копка го обявете за ваш с референдум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Накрая да не се окаже завършен на руска територия? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още