IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният премиер свиква Съвета за сигурност след края на консултациите в НАТО

Спекулации по темата с падналите ракети в Полша крият риск от ескалация на конфликта, смята Донев

12:10 | 16.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният премиер Гълъб Донев ще свика Съвета за сигурност към Министерския съвет заради падналите ракети в Полша, но след като приключат консултациите, които текат между страните в НАТО.

Експлозията в близост до границата с Украйна налага преосмисляне на действията, с които да запазим мира, заяви Донев преди началото на заседанието на правителството. Той допълни, че "сдържаният тон и позоваването на факти в случая е задължително" и призова да се изчака разследването на фактите около инцидента в полския град Пшеводув.

Късно снощи се разбра, че две ракети са попаднали на територията на Полша, при което са загинали двама души. Попаденията съвпаднаха с масирания обстрел, който наложи Русия над територията на Украйна на 15 ноември. Има няколко версии за случая, включитело и че попаденията са от украински системи за противовъздушна отбрана, които са защитавали небето над Украйна.

Гълъб Донев беше категоричен, че спекулации по темата носят риск от ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. "Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация - този военен конфликт убива невинни хора и унищожава бъдещето на Европа и света", категоричен беше той.

Сериозно предизвикателство е как да съхраним мира, каза премиерът и допълни, че от ключова важност е единствто между партньорите в НАТО и ЕС.

По-късно днес (16 ноември) ще се проведе и съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, на която ще бъдат изслушани министърът на външните работи Николай Милков и министърът на отбраната Димитър Стоянов, както и ръководителите на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още