fallback

Великобритания ще изпрати на Украйна танкове Challenger 2

С решението на Лондон се засилва натиска върху Германия да да разреши износа за Украйна на произведени в Германия танкове от арсеналите на други съюзници в НАТО

15:51 | 14.01.23 г. 21

Великобритания ще изпрати на Киев танкове от следващо поколение, за да ускори глобалната военна и дипломатическа подкрепа за Украйна, съобщават официално от Даунинг стрийт.

Решението, което дойде след разговор между министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски, сложи край на дните на несигурност относно това дали Лондон трябва да достави „променящи играта“ бойни танкове Challenger 2 на Украйна, пише Politico.

„Министър-председателят очерта амбицията на Обединеното кралство да засили подкрепата за Украйна, вкл. чрез предоставянето на танкове Challenger 2 и допълнителни артилерийски системи“, посочва се в изявление на правителството.

„Премиерът и президентът Зеленски приветстваха други международни ангажименти в този смисъл, включително предложението на Полша да предостави рота танкове Leopard“, допълва се в изявлението на британското правителство.

Варшава вече обеща да изпрати 14 бойни танка Leopard 2 в Украйна „като част от изграждането на международна коалиция“, докато германският канцлер Олаф Шолц изглежда все още не е склонен дали да удовлетвори нарастващите молби на Украйна за повече оръжия.

Challenger 2 е основният боен танк на британската армия, посочва BBC. Той влезе в експлоатация през 1998 г. и в момента е в процес на модернизация, така че да бъде запазен в експлоатация до 2035 г.

Танкът първоначално е проектиран да се изправи срещу руски бронирани машини. Нарезната му цев обаче е специфична и използва различни боеприпаси от страните от НАТО.

Challenger 2 има четиричленен екипаж и носи 120 мм главно оръдие и две 7,62 мм картечници. Максималната му скорост е около 59 км/ч. Използван е във войната в Ирак.

Великобритания все още не е потвърдила официално броя на танковете, които ще изпрати в Украйна, но се смята, че ще са около една дузина (12 броя). Това ще е най-модерният танк, който украинците ще използват във войната.

Украйна казва, че се нуждае от още стотици танкове и бронирани машини, за да си върне териториите, които все още се държат от Русия – в Донецка и Луганска област и полуостров Крим.

Танковете се разглеждат като ключови за офанзивни военни операции, ако се използват с подкрепата на артилерия, въздушни сили и пехота за превземане на земя. Без тази подкрепа обаче те могат да се окажат лесни мишени.

САЩ все още не са доставили на Украйна нито един от танковете Abrams, които използват същите боеприпаси като Leopard.

Приносът на Обединеното кралство със сигурност не променя играта. Но преминава значителна психологическа граница, отбелязва още BBC. Досега западните държави не бяха склонни да предоставят на Украйна модерни танкове. Западната военна подкрепа обаче бавно еволюира от предоставяне само на отбранителни оръжия към предоставяне на по-сложни оръжия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в Twitter за подкрепата на Великобритания. В поста му се посочва, че решението на Лондон не само ще подсили украинската армия на бойното поле, но и ще изпрати правилния сигнал до другите партньори.

Украйна иска танкове като военна помощ още от началото на войната, пише The New York Times. С решенията на Великобритания и Полша натискът върху канцлера на Германия Олаф Шолц да разреши износа за Украйна на произведени в Германия танкове от арсеналите на други съюзници в НАТО се засилва.

Танковете Leopard 2 са сред най-желаните от Киев и експерти казват, че в значителни количества те биха увеличили значително способността на Украйна да отблъсне руските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 14.01.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още