IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските сили са в отстъпление край Бахмут, твърдят Украйна и "Вагнер"

Украинската армия съобщи, че войските ѝ са напреднали на някои места с повече от миля

21:27 | 18.05.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинската армия и руската частна армия „Вагнер“ съобщиха за ново отстъпление на руските сили около град Бахмут в четвъртък, докато Киев продължава с най-голямото си настъпление от шест месеца насам преди планирана контраофанзива, пише Ройтерс.

Украинските сили близо до фронтовата линия заявиха, че Русия бомбардира пътищата за достъп, за да забави украинския щурм, който набра инерция след месеци на бавно напредване на руските сили в най-кървавите сухопътни сражения в Европа от Втората световна война насам.

„Сега, когато започваме настъпление, те подлагат на артилерийски обстрел всички пътища до фронтовите позиции, така че бронетранспортьорите ни да не могат да изпращат още пехотинци, боеприпаси и други неща“, коментира Петро Подару, командир на украинска артилерийска част.

Украинската армия съобщи, че войските ѝ са напреднали на някои места с повече от миля. Нейните сили са в отбрана от половин година, като устояват на огромна офанзива на Москва, при която руските сили постигнаха бавен напредък.

„Въпреки че частите ни нямат предимство в оборудването… и числеността, те продължават да напредват по фланговете и покриха разстояние от 150 до 1700 метра“, съобщи говорителят на армията Серхий Череватий в телевизионно изявление.

Напредването на украинските сили е съпътствано със задълбочаващо се разделение в руските сили между „Вагнер“, която ръководи кампанията в Бахмут, и редовната руска армия.

Киев твърди, че е осъществил настъпления около Бахмут като прелюдия към предстояща голяма контраофанзива, която Украйна се надява да преобърне 15-месечното руско нашествие.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че силите му в Бахмут все още напредват и са напът да изтласкат украинските сили от последния им бастион в западните покрайнини на града.

Но той обвинява командирите на редовните руски сили, че са напуснали позициите в северната и южната част на града, повишавайки опасността войските в града да бъдат обкръжени.

„За съжаление частите на руското министерство на отбраната се изтеглят на до 570 м на север от Бахмут, оголвайки фланговете ни“, заяви Пригожин в поредното си гласово съобщение в четвъртък.

„Призовавам висшите ръководители на министерството на отбраната – публично, защото писмата ми не се четат. Моля ви не предавайте фланговете“, каза Пригожин, имайки предвид министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Руското министерство на отбраната призна за изтегляне от някои позиции близо до Бахмут през последната седмица, но отрича твърденията на Пригожин, че фланговете рухват или че е отказало боеприпаси за „Вагнер“.

Украйна съобщава, че тактиката ѝ около Бахмут е да привлече руските сили в града, така че да отслаби отбраната на фронтовата линия на Русия другаде преди планираното контранастъпление на Киев.

„Силите на „Вагнер“ влязоха в Бахмут като плъхове в капан“, каза Олександър Сирский, командир на украинските сухопътни сили, във видеообръщение от фронта в града, което публикува тази седмица в социалните мрежи.

„Използвайки принципа на активната отбрана, прибягваме до контраофанзивни действия в някои посоки близо до Бахмут. Врагът има още ресурси, но ние унищожаваме плановете му“, допълни той.

На дипломатическия фронт лидерите на Г-7 ще се срещнат в Япония и се очаква да обявят по-строги мерки за лишаване на Русия от възможности да заобиколи финансовите санкции.

Американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида се срещнаха за разговори в Хирошима, целящи по-близко сътрудничество на фона на непредсказуемите Русия и Китай.

Католически уеб сайт съобщи, че папа Франциск се надява да изпрати лични мирни пратеници при украинския и руския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 11 месеца
47.7 милиона $$ ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
sssaaa
преди 11 месеца
Супер отстъпление в " Сакко Ванцетт "Звльнено Площа: 0.51 км2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
baba_meca
преди 11 месеца
Сега, когато започваме настъпление, те подлагат на артилерийски обстрел всички пътища до фронтовите позиции, така че бронетранспортьорите ни да не могат да изпращат още пехотинци, боеприпаси и други неща, коментира Петро Подару, командир на украинска артилерийска част.Ако бяха НАТО щяха да стрелят по позициите. А руснаците не ги съобразяват нещата- вместо по фронтовите позиции стрелят по тила. Некачествени оръдия, командири...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
НеМозеДаБаде...нали таварищ копейчести лузъри? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 19
zelka007
преди 11 месеца
на друзята антиваксъре-газовици препоръчвам за домашно да медитират върху : 1/ защо всеки украински щурмовак , има натовска каска със слушалки и камера ... 2/ защо всеки щурмови взвод с танк има по няколко разузнавателни дрона , не от алиекспрес , а бойни и с инфрачервени камери ... 3/ има ли в танка натовски боен таблет с пряка комуникация с разузнавателните дронове и каските на щурмоваците ... 4/ защо натъпкват толкова точно дулата востата на opkите и защо не дават загуби на щурмоваци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 20
zelka007
преди 11 месеца
друзя антиваксъре-газовици , как се почиства траншея от блатни opkи . локализира се присъствието , с танк се откарва един взвод , танка попилява позицията на opkите , взвода допочиства , отправят се към следващата позиция ... на който му е интересно в клипчето ... https://***.youtube.com/watch?v=ayvCGkJn_lg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още