IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската офанзива затъва или може би това е планът?

Киев обаче може да има само един шанс за своята атака и още през есента да се сблъска с намаляваща подкрепа

19:11 | 18.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В края на април съобщенията от фронтовата линия в Украйна - за настъпления на украинските военни по някои фронтове, за евакуация на населението от окупираните територии (в Запорожка област), удари по бази с гориво и други инфраструктурни обекти в Русия и Крим, десант на брега на р. Днепър и т.н.,накараха много анализатори да коментират, че Киев започва своята дългоочаквана контраофанзива, пише в анализ CNN.

Подобна новина се чака от седмици, но сигналите от украинските власти стават все по-объркващи - от изявлението на министъра на отбраната Олексий Резников, че всичко е готово до коментарите на президента Володимир Зеленски, че на страната е нужно "още малко време",  за да получи цялото необходимо оборудване, че даже и до коментар на секретаря на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов, че реално план на офанзивата още няма - ръководителите ще избират между няколко сценария в последния момент.

Но дали това не е тактиката на Украйна? Едва ли някой наистина очаква Киев да обяви официално, че започва своята атака. Вероятно ще научим за нея, след като вече има някаква по-видима победа, посочва CNN.

Всъщност украинците съумяват да държат в тайна всички свои действия и за хода им може да се съди основно по коментари на руските военни кореспонденти. За получените системи за противовъздушна отбрана (ПВО) се разбра след свалянето на хиперзвуковите ракети "Кинжал", а за доставените далекобойни ракети Storm Shadow - след медийни публикации. Няма никаква информация за дрязги между военните части и конфликти в ръководството. Рядко се разбира и за някой неуспех на военните.

Липсата на такава информация държи в напрежение Москва. В Русия се затрудняват да преценят дали дадена атака е така чаканото настъпление или поредния подготвителен ход.

За разлика от украинската армия в Русия конфликтите между отделните части на бойното поле стават все по-видими. Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин от седмици се оплаква от липсата на доставки на въоръжение, както и от неспособността на кадровите части да удържат бойните си позиции около Бахмут. Тези сигнали показват все повече пукнатини в Москва и битките за власт под повърхността.

Поведението на Украйна може да стане още по-объркващо през следващите седмици, прогнозира CNN. Военните вероятно ще направят няколко фалшиви атаки по фронтовата линия с дължина от 1000 километра, ще се опитат да покажат, че Херсон е уязвим, за да могат да направят десант по Днепър и т.н. Целта е южният фронт и Запорожието да останат открити, а украинските части да преминат възможно най-бързо през укрепленията и да стигнат до крайбрежието и административните граници на Крим.

Не е ясно дали Русия ще може да удържи едновременно цялата форнтова линия и ще трябва да избере къде да насочи усилията си.

Но може да се окаже, че украинската армия има голям проблем с времето. Според Financial Times Киев няма да има право на грешка в своята контраатака - западните съюзници, особено САЩ, дават време до септември, за да може страната да освободи колкото е възможно повече от окупираната територия. Надеждата е, че атаката ще бъде толкова успешна, че Украйна ще може да диктува условията по време на мирни преговори с Русия.

Сега доставките на оръжия са в пика си - и от САЩ и от Европа, но постепенно те ще започнат да намаляват, смятат европейски чиновници, коментирали ситуацията пред FT. Според тях на Запад са готови тази война да продължава година, най-много две, но не и повече. Очакванията са, че до есента Украйна ще може да разчита на голяма подкрепа от САЩ, но след това Вашингтон ще се заеме със своите вътрешни въпроси - изборите за президент ще се проведат през 2024 година.

Това силно се разминава със заявките не само на САЩ, но и на Европа, че Украйна ще има подкрепа толкова време, колкото е нужна.

Следващите пет месеца ще бъдат решаващи за този конфликт, посочват още източници на FT. Ако до края на лятото Киев няма някакви съществени победи, то натискът за преговори и край на войната ще е огромен. Но същото ще важи и за Русия, ако Украйна успее да върне голяма част от окупираните територии.

Именно това е надеждата на Запада и лидерите очакват "нещо близко до мир, близко до възстановяването на Украйна" през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 10
danchomentata
преди 11 месеца
Изделия по исполнению для различных климатических районов, категорий, условий эксплуатации и хранения в части воздействия климатических факторов внешней среды маркируются согласно ГОСТ 1 51 50-69. https://***.gismeteo.ru/weather-midway-islands-14740/tomorrow/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
penkiler1415
преди 11 месеца
Каквото и да стане, прогнозата за Русия е мрачна. Каквато и да им е печалбата, загубата ще бъде в пъти по-голяма и тепърва ще я осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 24
zelka007
преди 11 месеца
на 16ти и 17ти украинците буквално са помляли всичко южно от Бахмут , почистват усърдно всякакви окопи , траншеи , огневи гнезда ... навлезнали са толкова навътре , че рашибозуците са започнали да ги стрелят в гръб ... а на север се очертава връщане на Соледар ... който събирал сол , вече е събрал и стяга багажа ... :))) ... но в Бахмут са дали на cвuнята пригожин още една улица ... да се отчете пред зануленият за работата преди да започнат прегрупиране - нещо като дойдох , видях и си тръгнах !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още