IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военен кораб откри предупредителен огън срещу товарен кораб в Черно море

Корабът, плаващ под флага на Палу, пътувал към украинския пристанищен град Измаил

18:32 | 13.08.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руски военен кораб е открил предупредителен огън срещу товарен кораб в югозападната част на Черно море, който плавал на север. Това е първият път, в който Русия стреля срещу търговски кораб отвъд Украйна след излизането си от зърнената сделка миналия месец, предава Ройтерс.

През юли Русия спря участието си в Черноморската зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася земеделски стоки през Черно море, и Москва предупреди, че ще смята всички кораби, плаващи към украински води, за потенциално пренасящи оръжия.

Русия съобщи в комюнике, че патрулният кораб „Василий Биков“ е произвел предупредителни изстрели от автоматично стрелково оръжие срещу плаващия под флага на Палу кораб „Сукра Окан“, след като капитанът на кораба не отговорил на искането за спиране на плавателния съд за проверка.

Русия съобщи, че корабът плавал към украинския пристанищен град Измаил. Данни на Refinitiv за корабоплаването показват, че в момента корабът е близо до бреговете на България и се насочва към румънския пристанищен град Сулина.

„За принудителното спиране на плавателния съд бяха произведени предупредителни изстрели от автоматично оръжие“, съобщи руското министерство на отбраната.

Представители на руската армия се качили на борда на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29, уточни министерството.

„След като групата за инспекция завърши работата си на борда, „Сукра Окан“ продължи по пътя си към пристанищния град Измаил“, информира още министерството на отбраната.

Представител на турското министерство на отбраната заяви, че е информиран за инцидент с участието на кораб, плаващ за Румъния, и че Анкара го проучва.

Стрелбата срещу търговски кораб ще засили вече острото безпокойство сред собствениците на кораби, застрахователните компании и търговците със суровини за потенциалните опасности от блокирането им в Черно море – основния маршрут, който Украйна и Русия използват, за да пренасят земеделските си стоки до пазара.

Русия и Украйна са две от най-големите страни производителки на земеделски стоки в света и големи играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, масло от рапица, слънчоглед и слънчогледово олио. Русия е доминираща и на пазара на изкуствени торове.

След като Русия се оттегли от Черноморската зърнена сделка, Москва и Киев отправят предупреждения и извършват нападения, които разтърсват световните пазари на суровини, петрол и превоз на стоки по море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 13
Lemon's
преди 8 месеца
До: adimosПосети доктор! Спешно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 20
adimos
преди 8 месеца
Ядрена тояга за пиратите от нато!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
khao
преди 8 месеца
ххахаха, това комюнике все едно го е писал някой от нашите дееебили - тиквата или орка.... но да преведем и за останалите копейки.. някой стрелял с калашник, направилинедно кръгче с хеликоптера, а кораба продължил за оригинаоната си дестинация без да разбере защо е тоя цирк....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още