IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Моравенов: Бизнес интересът е движещата сила зад трансформацията към устойчивост

Компаниите, които искат да продължат да правят бизнес и да се развиват, ще трябва да променят бизнес морала си, коментира изпълнителният директор на БФБ

10:50 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

InvestorBG · ESG podcast. Епизод 4: Бизнес интересът е движещата сила зад трансформацията към повече устойчивост

Компаниите, които искат да продължат да правят бизнес и да се развиват, ще трябва да променят бизнес морала си. Това е път, от който връщане назад няма – дали ще го наречем ESG, или устойчивост, няма значение. Това коментира изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) доц. д-р Маню Моравенов, който участва в ESG подкаста на Investor.bg. Подкастът се излъчва с подкрепата на „УниКредит Булбанк“.

Моравенов направи аналогия със забраната на пушенето на обществени места. По думите му първоначално е било много трудно да се приеме забраната, а няколко години по-късно пушенето на обществени места се приема за неприлично. Става въпрос за нов бизнес морал, който ще бъде наложен административно, защото трябва да се случи по-бързо, отколкото по естествен път, каза още той.

Листнатите компании в голяма степен са готови за новите правила, защото от години разкриват и публикуват информация, свързана с доброто корпоративно управление, което е съпътствано и от корпоративна социална отговорност, каза още той.

Новите изисквания, в комбинация с оповестяване на екологичния отпечатък, са нещо допълнително, което може да създаде затруднения, признава изпълнителният директор на БФБ. Българските компании обаче отчитат нефинансова информация от повече от година и листнатите компании в голяма степен са готови за отчитането и оповестяването, повтори той.

В момента всички компании от премиум сегмента на БФБ публикуват нефинансова информация, както и около 50% от останалите компании на регулираните пазари на БФБ, посочи Моравенов.

По думите му тази трансформация ще е процес и няма да се случи бързо, въпреки че регулациите ще я форсират. Изискванията ще навлизат поетапно. Листнатите компании в България ще са задължени на 100% да покриват изискванията за отчитане и оповестяване след 5 години, коментира той.

Компаниите, които се търгуват на борси, на регулирани пазари, го правят, защото имат нужда от финансиране за техния растеж. Те няма как да не съобразят бизнеса си с инвеститорите и да оповестяват информация, да бъдат прозрачни, е важна част от задълженията им, посочи още Маню Моравенов. Оттук насетне обаче финансиране при по-добри условия ще получават тези, които се държат устойчиво, добави той.

Една немалка част от бизнеса, особено по-малките компании, не са напълно ориентирани какво се има предвид под „устойчивост“, макар че се провеждат конференции и обучения. Активните бизнеси знаят какво представлява това, но в детайли най-запознати са едрият бизнес и финансовият сектор, посочи още той.

За една част от компаниите изготвянето на документите във връзка с ESG отчитането се приема като досадна формалност. „Когато говорим за активна компания, която добре комуникира със заинтересованите страни, това не е така. Бизнес интересът е движещата сила. Ако на някой му е досадно да прави подобни неща, неговият бизнес не върви, зациклил е и не се развива. Такива компании няма да имат бъдеще, няма да бъдат конкурентни“, каза Моравенов.

Тези процеси ще се развиват в геометрична прогресия, защото компаниите ще трябва да оценяват всичките си партньори. След няколко години пазарните участници ще имат рейтинги или поне някакви документи, от които бързо да се установява степента на устойчивост, прогнозира той.

Какви са предизвикателствата пред регулаторите в динамичната ESG среда, как инвеститорите гледат на критериите за устойчивост, как БФБ подкрепя бизнеса чрез дейността на Центъра за устойчиви финанси и енергетика и инструмента Oxygen, както и докъде стигна създаването на ESG индекс на борсата – чуйте в записа!

Останалите епизоди на ESG подкаста на Investor.bg можете да чуете от тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG подкаст виж още
Финанси виж още