IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай провежда най-голямата реорганизация на армията от 2015 г.

Мерките засягат силите, които отговарят за способностите при кибервойна

10:35 | 21.04.24 г. 3
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Китай Си Дзинпин е наредил най-голямата реорганизация на националната армия от 2015 г. насам, съобщава Bloomberg.

Мерките засягат силите, които отговарят за способностите при кибервойна, допълва информационната агенция.

Китай ще прекрати Силите за стратегическа поддръжка, които бяха създадени преди повече от осем години за подобряване на способностите в Космоса, кибер, политическа и електронна война, съобщава официалната информационна агенция „Синхуа“.

Си създава нов клон, наречен Сили за информационна поддръжка. Авиокосмическите и киберподразделенията, които преди това бяха част от Силите за стратегическа поддръжка, сега ще бъдат организационно паралелни на новосъздадените Сили за информационна поддръжка, посочва се в изявление на Министерството на отбраната на Китай.

Аерокосмическото звено ще подобри способността на Пекин да използва Космоса и ще засили управлението на космически кризи, допълва се в изявлението на ведомството.

Втората по големина икономика в света се изправя срещу САЩ в битка за глобално влияние, като кибервойната се очертава като ключово бойно поле. САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха Китай миналия месец в спонсориране на злонамерена кибернетична дейност, насочена към демократичните институции.

Според Си новите сили ще осигурят „ключова подкрепа при координирането на изграждането и използването на киберинформационната система“.

Ли Уей, политическият комисар от вече несъществуващите Сили за стратегическа поддръжка, ще поеме същата роля в Силите за информационна поддръжка. Той обещава "решително" да слуша инструкциите на Си. Новият командир на Силите за информационна поддръжка е Би И, съобщава държавната телевизия CCTV.

Промените са насочени към по-добро адаптиране на китайската армия към условията на „информатизация“ на съвременната война, казва Цао Уейдон, пенсиониран старши изследовател в Академията за военноморски изследвания на PLA. Преструктурирането ще доведе до „по-добро разгръщане“ на сателитни системи, киберпространство и при водене на електронна война, коментира той пред репортери в кулоарите на военноморския симпозиум в Западния Тихи океан в Киндао.

Предишният командир на Силите за стратегическа подкрепа беше Джу Циеншън, чието изчезване предизвика спекулации, че той е свързан с по-широкия смут във военното ръководство на Китай, който се разигра през последната година. Джу наскоро се появи отново, но държавните медии не изясниха текущата му позиция.

Преустройството на армията следва мащабната чистка от Си на военната власт през миналата година. Експертите от американското разузнаване разглеждат този ход като отговор на разкритието на широко разпространена корупция в армията, включително в Ракетните сили, които управляват разширяващия се ядрен арсенал на страната.

Бившият министър на отбраната Ли Шанфу беше свален от поста без обяснение през октомври. Китай назначи Дон Джун, ветеран от флота, за нов началник на отбраната през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 седмица
До: RoyBatty кой се кара? Това което се случва е че докато се проваляте в Украйна, китайците бавно и сигурно ви превръщат в булка, а зестрата ще е Сибир!... стартираха война до последния руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
RoyBatty
преди 2 седмици
Двама се карат , трети печели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
780ugly
преди 2 седмици
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още