IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и новото нормално в отношенията със съседна Русия

Влошаването на отношенията между двете страни коства 1 млн. евро на ден за бизнеса в източните региони на Финландия

18:51 | 22.04.24 г. 2
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Въоръжени гранични патрули на ски, дронове и хеликоптери, строящи се огради от бодлива  тел, достигащи на места до 4 метра височина, и непрекъснато видеонаблюдение - така изглежда днес границата между Финландия и Русия. Това е най-дългата граница на НАТО с Русия, пише The Wall Street Journal.

След години опити за изграждане на връзки сега финландското правителство вижда в Русия основния си враг. В страната посочват причината за това - вълната емигранти, които смятат за специално изпратени от Москва, за да заселят отдалечените региони, постоянни кибератаки, разпространение на дезинформация, които стават все по-агресивни. В отговор на членството на Финландия в НАТО Русия съобщи, че възстановява Ленинградския военен окръг, допълва още изданието.

Това е новото нормално да живееш с Русия, коментира депутатът Ярно Лимнел. Според него периодите между мира и войната между двете страни "бавно се замъгляват с нюанси на сивото". През зимата Русия е направила редица атаки срещу финландски институции, включително централната банка, данъчните служби и университети, отбелязва депутатът.

Вътрешният министър на страната Мари Рантанен коментира, че няма никакви признаци Русия да се отказва от тези атаки.

Отношенията между Финландия и Русия дълго време бяха доминирани от войната през 1939 -1940 година, когато първоначално финландската армия успява да се пребори с по-зле оборудваните съветски войски. Но след това Хелзинки предава големи части от своята територия, за да запази своята независимост, припомня WSJ.

Оттогава Финландия е много внимателна в отношенията си с Москва в търсене на деликатен баланс - избягваше действия, които Русия може да сметне за заплашителни, но и пречеше на Москва да "доближи прекалено близо", или т.нар. политика на "финландизация". Действията на Хелзинки станаха символ за приспособяване на малка държава към по-голяма държава, в опит да запази своята независимост.

След началото на войната в Украйна Финландия преразгледа стратегията си и стана част от НАТО. Сега Русия е основен враг на страната. Хелзинки увеличи военните разходи, закупи нови оръжия и системи за противовъздушна защита от Израел и подготвя база за изтребители F-16, която ще бъде на разстояние под 200 км от границата с Русия.

Сега имаме враждебни отношения с Русия и това е голям риск в дългосрочен план, признава бившият посланик на Финландия в СССР и Русия Хелке Талвитие. Той беше награден с орден за приятелство от президента Владимир Путин през 2014 г.

За разлика от много европейски държави, Финландия не се отказа от наборната си служба и всяка година подготвя по 20 хил. новобранци. Финландските военни се обучаваха съвместно със силите на НАТО и армията беше почти изцяло готова за присъединяването си в Алианса през миналата година.

Икономическата цена

Затварянето на границата носи икономически щети за източния регион на Финландия, който и без това е най-бедният в страната. Местният бизнес губи по 1 млн. евро на ден от изчезването на руските туристи. Спря и евтиният внос на дървесина от Русия, а нуждата да бъдат изградени радари за наблюдение, отменя планове за изграждане на вятърни паркове в региона.

Регионът се обезлюдява и това е цената, която Финландия плаща за съседството си с Русия, казват местни жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
franciscaturquoise
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 14
Diskesuper
преди 1 седмица
,,Регионът се обезлюдява и това е цената, която Финландия плаща за съседството си с Русия, казват местни жители."Само да поправия мисирката написала статията, това е цената която Финландия плаща за враждебното отношение към Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още