IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха Русия, че използва химически оръжия, Киев има разрешения за удари в Русия

В Москва беше открита изложба с трофейна западна техника от фронтовата линия в Украйна

08:08 | 02.05.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавният департамент на САЩ е предоставил на Конгреса доклад относно използването на забраненото химическо вещество хлорпикрин срещу украински военни, става ясно от новия пакет санкции, които САЩ налагат на физически и юридически лица в Русия. Ограничения са наложени срещу три руски правителствени организации, свързани с програмите за химически и биологически оръжия, както и четири руски компании, които ги поддържат.

Използването на хлорпикрин е забранено от Конвенцията срещу химическите оръжия, по която Русия е страна. Според данните на Държавния департамент използването на това вещество не е единичен случай и е част от тактиката на руснаците за напредък.

В последния санкционен пакет са включени и ограничения пред развитието на проекта за втечнен "Арктик СПГ 2", насочени към два корабни оператора.

Украйна има разрешения да ползва западно оръжие за удари в Русия

Някои от партньорите на Украйна вече не поставят условия оръжията, които предоставят, да бъдат използвани единствено в границите на Украйна, коментира външният министър на Латвия Байба Браже пред "Европейска правда". "Не всичко е публично, и по-добре да не е публично, главното е ефектът на бойното поле", каза тя и допълни, че международното право позволява удари по местата, от които Русия атакува Украйна.

"Русия трябва да бъде спряна в Русия, не в Украйна, трябва да бъде изтласкана от територията на Украйна", категорична е още Браже.

В САЩ обаче все още поддържат мнението, че войната ще ескалира, и призовават Киев да спази обещанието си - ракети и военна таехника, предоставени от САЩ, могат да бъдат ползвани само на територията на Украйна. Това се отнася и до далекобойните ракети ATACMS, за които имаше коментари, че вероятно забраната е вдигната.

Украинският Център за отбранителни стратегии отбелязва, че с идването на ракетите Русия е дръпнала назад в тила, в авиобази на руска територия, самолетите, използвани за обстрел на цели в Украйна.

Вашингтон може би са отменили своите призиви да не се удря по руските рафинерии, смятат още украински военни анализатори. Според медийни публикации властите в САЩ са били против атаките срещу енергийни съоръжения в Русия, но отговорът от Украйна е бил, че Конгресът бави помощта и Киев ще действа със свои способи да спре настъплението.

Сега помощта е вече факт, а ударите по рафинерии не спират - на 1 май дронове поразиха  една от най-големите рафинерии в Русия.

Украйна работи по още осем споразумения за гаранции за сигурност

Във вечерното си обръщение в 798-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски каза, че се работи по двустранни споразумения за гаранции за сигурността на Украйна със седем държави, отбелязвайки изрично това със САЩ. Досега Украйна подписа осем такива споразумения - първото беше с Великобритания. Целта им е да бъдат описани конкретни ангажименти на партньорите за подкрепа на Украйна, докато страната не стане член на НАТО. В тях се включват финансова подкрепа, доставки на оръжие и други ангажименти на партньорите.

Зеленски отбеляза, че страната е готова и за старт на преговорите за членството в ЕС и всички недоразумения ще бъдат изчистени. Той не уточни в какво се състоят тези неясноти в комуникацията, но преди дни Киев уведоми Съвета на Европа, че временно ще преустанови частично изпълнението на точки от Хартата за правата на човека.

Става въпрос за неприкосновенността на жилищата, намесата в личния живот, свободата на придвижване, както и на словото. Основната причина са промените в законодателството за мобилизацията, който предвижда редица санкции за хората, които откажат да бъдат мобилизирани.

Русия предислоцира части от Запорожието към други фронтове

Военното командване на Русия предислоцира части от Запорожието (около Роботине) към други фронтове, сочат анализи на руски и украински военни кореспонденти. Те не са единни по отношение на посоката, в която се насочват - според украинските тя е източния фронт, а според руски военни кореспонденти - към левия бряг на Днепър, към Кринки.

Тези части бяха изпратени към Запорожка област през лятото на 2023 година, за да бъде спряно настъплението на украинците в региона, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW). През лятото те показаха по-добра боеспособонст, а от есента в тяхната зона боевете не са толкова интензивни и вероятно това е причината военното ръководство да се възползва от тях.

Най-горещата точка на фронтовата линия е направлението Авдиевка, където по данни на Генералния щаб на ВСУ са отблъснати 39 атаки край Калиново, Арханхелск, Очеретине, Соловьово, Новопокровск, Семеновка, Уманске, Первомайске, Яснобородивка и Сокол. Геолокализирани данни показват напредък на руските части около Соловьове. Според  руски военни кореспонденти има и пробиви в отбраната около Очеретине.

В направлението Бахмут се съобщава за 20 отблъснати атаки около населените места Билохоривка, Верхнокамянске и Спирне. Геолокализирани кадри показват, че руски части заемат позиции в гориста местност около Часов Яр. С помощта на авиация руските военни се опитват да пробият защитата в направлението Новопавливка, сочат още данните на ВСУ. Отблъснати са 22 атаки край Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне.

Активизират се бойните действия около Купянск и Лиман.

Като цяло в 798-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна ВСУ съобщава за 121 директни бойни сблъсъка и 63 атаки с бойна авиация. Над 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

За пореден ден Одеса беше обстрелвана с балистични ракети, изстреляни от Крим. Ударът в нощта срещу 2 май е в офис на "Нова поща", при който са пострадали 14 души. На 29 април Русия удари с касетъчна ракета "Искандер - М" зона за отдих в града, при което загинаха шестима души, а близо 20 са ранените.

Властите в Смоленска област (Русия) съобщават за отблъсната атака с дронове, в резултат на която има поразени енергийни съоръжения и населени места в областта са без ток. Имаше обявена въздушна тревога и за Воронежка област.

В Москва има изложба на трофейна западна техника

В  Музея на победата в Москва беше открита изложба на трофейна западна техника от бойното поле в Украйна. Министерството на отбраната на Русия съобщава, че са включени повече от 30 експоната, сред които и танк Abrams, бронирани машини Bradley и германските Marder, гаубица М777 и други.

В изложбата, която ще продължи до края на месеца, са изложени и украински дронове.

В центъра на Киев също има изложени части от унищожена руска техника на бойното поле. Те бяха позиционирани в града още през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 2 седмици
Белите каски, които направиха химическият ЦИРК в Сирия, са на хранилката на UK! 2 000 000 паунда мотивационна подкрепа. После детето, участвало в цирка го лансираха в ЕС къде ли не, никой не искаше да го види !!!!!! Защо юди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 22
khao
преди 2 седмици
най вероятно е така, тия оотреппки бомбят болници и родилни... та едно химическо ли няма да пуснат... в сирия пак пускаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 15
mr. Yoda
преди 2 седмици
Русия унищожи химическите си оръжия, САЩ - НЕ !!! Украинците няколко пъти употребиха химически оръжия, но **** флейтистките до сега не го забелязаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 13
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: зеле"00"& co, изпускаш и статията за дроновете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
cyclop
преди 2 седмици
Да не излезе че същият сълзотворен газ пръскат в САЩ или франсетата срещу протестиращите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 44
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: зеле"00", почваш да се изпускаш от контрол! Първо - нищо не ти се разбира от ломотенето, второ - както си влязъл в изпускателен режим, вони ужасно! Слагай памперсите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 33
zelka007
преди 2 седмици
а от тези дни нещо са се активизирали пpaceтата ... по 1100-1350 черни чувалчета в хладилни тирове дневно ... напинят , щото идат нови bradley , нови касетъчни бомбички и снаряди ... некви камиони нещо изнасят от неква градинка пред турското посолство , кранове се въртят . върви реконструкция . бригадата имала работа по още 250 други градинки и площади из страната ... :))) ... събират бронзов скрап ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 37
zelka007
преди 2 седмици
ам да правят изложби , те един нит от въпросните "експонати" не могат да възпроизведат , камо ли нещо друго . да гледат какво не могат нивгаш да постигнат . в близките десетилетия това ще са им единствените "западни изложби" ... !! ... ВПК на рассийката е минАл и заминАл покрай самодостатъчността , за която форумните квuчунгери драскат !! 70 процента от машинните инструменти и 90 процента от микроелектрониката за производствата на ВПК в рассийката идват от Поднебесната кинкалерия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още