IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Холандия очакват сериозен недостиг на чуждестранни работници

В същото време ограниченията за наемането на българи остават, стана ясно на дискусия в Ротердам

16:04 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Холандия очакват сериозен недостиг на чуждестранни работници

В Холандия очакват сериозен недостиг на чуждестранна работна ръка. Това са заявили вчера работодатели на дискусия в Ротердам за ограниченията за българските работници в Холандия, като в срещата е участвала и евродепутатът Илиана Иванова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Съществуващите ограничения на пазара на труда са икономически необосновани и тяхното отпадане би имало положителен ефект за холандската икономика, заяви Илиана Иванова.

Нейната позиция бе подкрепена от някои представители на бизнеса, присъствали на срещата. По техни данни до 2020 г. в Холандия ще има недостиг на половин милион чуждестранни работници в различните сектори, затова ограниченията за българите трябвало да отпаднат.

Представители на аграрни асоциации са заявили, че срещат трудности при наемането на български работници, поради усложнената процедура за издаване на разрешителни. Те също се обявиха за отпадане на ограниченията.

През октомври ще има изслушване по темата в Европарламента, е заяви Илиана Иванова.

Българи, румънци или граждани на държави извън Европейския съюз могат да работят в Холандия само при изключителни случаи и с разрешение за работа от властите в страната. Това изискване беше прието по предложение на социалния министър на Холандия Хенк Камп през април и влезе в сила на 1 юли.

Целта на Камп е да ограничи потока от чужда работна ръка, особено в селското стопанство, за да има повече работни места за безработните холандци.

В началото на юли българи протестираха в Брюксел срещу затягането на рестрикциите на пазара на труда в Холандия. Впоследствие Европейската комисия реши да разгледа въведените ограничения.

Холандия е една от десетте държави в Европейския съюз, които запазиха ограниченията за наемането на работници от България и Румъния. Другите девет са Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Великобритания и Малта.

Според европейското законодателство тези ограничения следва да отпаднат от 1 януари 2014 г., освен ако изрично не бъде поискано удължаването на този срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още