IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози може да оглави голям инвестиционен фонд на Катар

Бившият премиер може да последва примера на Блеър, Клинтън и Шрьодер и да се заеме с големи икономически проекти

12:46 | 12.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саркози е запазил тесни връзки с емира на Катар Хамад бен Халифа Ал Тани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саркози е запазил тесни връзки с емира на Катар Хамад бен Халифа Ал Тани. Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Франция Никола Саркози е получил предложение от Катар да оглави голям инвестиционен фонд, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Доха планира да насочи 500 млн. евро към инвестиции в Южна Европа, Средиземноморието и Бразилия и катарските власти се надяват да използват широките връзки на френския лидер във високопоставените кръгове в цял свят, пише The Financial Times.

Информацията се потвърждава и от Набил ан Насър, експерт по региона и автор на книгата "Загадката Катар", която тази седмица излиза във Франция.

"От финансова гледна точка подобен проект е напълно осъществим. Ако Саркози се съгласи, ще трябва обаче да се откаже от участие в политическия живот - това е въпросът", посочва експертът, цитиран от "Монд".

„Саркози редовно получава бизнес предложения, но до този момент не е казал „да“ на нито едно от тях“, е заявил говорител на политика пред вестника.

Френски анализатори не изключват възможността вместо да се върне в голямата политика, 58-годишният Саркози да последва примера на колегите си Тони Блеър, Бил Клинтън и Герхард Шрьодер и да се заеме с глобални въпроси на международната дипломация или големи икономически проекти.

"Саркози винаги се е отличавал със стремеж да бъде полезен", отбелязва бившият генерален секретар на Елисейския дворец Клод Геан.

Според източници от обкръжението на бившия френски президент той наистина е запазил тесни връзки с емира на Катар Хамад бен Халифа Ал Тани. Саркози обаче получава много предложения, а изборът между бизнеса и политиката все още не е направен, намекват негови служители.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още