IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП и ЕЦБ се разбраха за механизма за прозрачност на единния надзор

ЕП ще получава подробни протоколи от срещите на надзорния орган, който ще е в рамките на ЕЦБ

14:03 | 11.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕП и ЕЦБ се разбраха за механизма за прозрачност на единния надзор

Европейският парламент (ЕП) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се споразумяха за правилата за прозрачност на новия банков надзорен орган, който трябва да бъде създаден от следващата година и да осъществява надзор над 150 банки в еврозоната, съобщи онлайн изданието EUObserver.com.

Европарламентът настояваше да получава повече информация за вътрешните срещи на новия банков надзор, който ще бъде създаден в рамките на ЕЦБ. За следващия вторник беше насрочен и вот, който днес институцията отмени.

ЕЦБ от своя страна настояваше, че даването на информация на парламента би застрашило независимостта й. В последствие председателят на банката Марио Драги предложи да дава на евродепутатите само обобщения на срещите, но в крайна сметка е склонил да предоставя „много подробни“ протоколи от срещите.

Бъдещият шеф на надзорния орган трябва да бъде избран от страните-членки на Европейския съюз и Европарламента, като те ще имат правомощията и да го отзоват.

Споразумението за прозрачност е крачка напред към създаването на европейския Единен надзорен механизъм (Single Supervisory Mechanism – SSM), отбелязва изданието. Това е особено важно за южноевропейските държави, тъй като Германия го постави като условие за осъществяване на директна рекапитализация на затруднени банки със средства на спасителния фонд на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ама как яко им се е "опънал"... преди да сдаде всичко което са му поискали! - значи скоро ще могат да управляват политически и малките /не само ецб/... директно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още