IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P оцени дългосрочната перспектива пред Португалия като "негативна"

Рейтинговата агенция все пак запази настоящия рейтинг на Лисабон на ниво от ВВ

09:58 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P оцени дългосрочната перспектива пред Португалия като "негативна"

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) запази дългосрочния кредитен рейтинг на Португалия за задължения в чуждестранна и местната валута на ниво от BB. Дългосрочната перспектива пред Лисабон обаче е понижена до "негативна" в резултат на фискалните рискове, се посочва в прессъобщение от агенцията, цитирано от агенция "Интерфакс".

От рейтинговата агенцията отчитат, че видимата неспособност на настоящото правителството да намали бюджетния дефицит до целевите нива може да увеличи несигурността, свързана с увеличаването на външните задължения на Лисабон. По думите на експертите това повишава вероятността от повторно кандидатстване за международна финансова помощ.

Рейтингът може да бъде понижен през следващите няколко месеца, ако Португалия не достигне целевото равнище на бюджетния дефицит, ако властите отслабят усилията си в тази посока, или ако политическите различия доведат до отлагане на преговорите за бюджета за 2014 г. и неговата ревизия, се посочва още в съобщението на S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още