IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от еврозоната още не са се справили с фискалните рискове

Еврогрупата призовава за осъществяването на необходимите структурни реформи

09:12 | 23.11.13 г.
Държавите от еврозоната още не са се справили с фискалните рискове

Държавите от еврозоната трябва да следят внимателно националните си финанси, въпреки че валутният блок излезе от рецесията, коментира председателят на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, Йерун Диселблум след заседанието й.

“В бюджетите на всички държави има потенциални рискове – в някои случаи те се отнасят до изпълнението, а други са и по-големи. Не само Италия има проблеми”, посочи Диселблум, цитиран от агенция Dow Jones.

По-рано този месец Европейската комисия (ЕК) препоръча на Германия да подкрепи ръста на доходите и да предприеме структурни реформи, за да намали зависимостта си от износа, а на Испания и Италия – да затегнат бюджетите за 2014 г., за да постигнат фискалните цели, припомня агенцията.

В общо изявление след заседанието финансовите министри на държавите от еврозоната посочват, че годините на фискална консолидация вече дават резултат. Бюджетният дефицит на страните е близо до границата от 3%, определена като “здравословна”, и се очаква да спадне под нея през 2014 г., а нивата на дълга се стабилизират, което позволява фискалната политика да се насочи към възстановяването на икономиката, посочва се в становището.

“Прогнозите за дълга и дефицита на еврозоната са по-позитивни в сравнение с очакванията за други икономики, включително САЩ и Япония. Установяването на правилните приоритети и фискални политики ще положи основите за подобряването на нашето представяне”, пише още в изявлението.

“Успоредно с усилията за фискална консолидация осъзнаваме и необходимостта от прилагането на структурни реформи, препоръчани и в контекста на Европейския семестър, за да се осигури стабилна основа за връщане към устойчив растеж”, подчертават финансовите министри на държавите от еврозоната.

В изявлението министрите посочват, че “не е време за самодоволство”. “Важно за всички държави-членки е да гарантират устойчивостта на публичните финанси, сближаване към средносрочната бюджетна цел и отношение към правилото за дълга”, подчертава се в документа.

Министрите призоваха държавите, които са изложени на риск, да предприемат съответни мерки в рамките на техните национални бюджетни процеси, за да намалят рисковете. Сред рисковите държави са Малта, Италия, Испания, Финландия, Люксембург, Франция, Словения и други.

Според министрите държавите, които изпълняват програми за макроикономически корекции, също са показали напредък по отношение на фискалната консолидация, но разполагат със значително по-малко фискално пространство за маневриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още