IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли новият ЕП с основните проблеми пред Европа?

"Шареното" представителство създава предпоставки за разногласия в институцията

12:15 | 26.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поляризирането на парламента предизвиква опасения, защото той няма да предложи на избирателите това, което те искат, според анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поляризирането на парламента предизвиква опасения, защото той няма да предложи на избирателите това, което те искат, според анализатор. Снимка: Ройтерс

Данните за растежа, които бяха публикувани по-рано този месец, затвърдиха впечатлението, че икономическото възстановяване на Европа протича изключително мудно. Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС като цяло нарасна с 0,3% през първите три месеца на тази година, докато икономиката на еврозоната се разшири средно с 0,2%.

Някои от средиземноморските държави се представиха особено лошо, като свиването на икономиките на Италия, Португалия и Кипър продължава.

„Изборите се състояха във време, в което еврозоната се опитва да се закрепи на пътя на възстановяването, но умората от реформите в блока поставиха управлението му в пълен хаос“, коментира Никълъс Спиро от консултантската компания Spiro Sovereign Strategy.

Разочароващите данни поставят Брюксел под натиск, който често е сочен като виновник за икономическата катастрофа, въпреки че по-големият дял от отговорността за разходите лежи върху плещите на националните правителства.

„Брюксел неизбежно ще се затруднява да играе водещата роля“, посочва Персон, но подчертава, че има една сфера, в която ЕП може да има значително въздействие – при максимизирането на потенциала на единния пазар, ключовият инструмент за генериране на растеж в ЕС.

Проблемите на бизнеса – а финансиране откъде?

Откакто дълговата криза удари Европа, за бизнеса настанаха тежки времена. Тежките програми за затягане на фискалните колани доведоха до силно свиване на потреблението. Бизнесът се бори и със силното евро, което оскъпява европейския износ за глобалните пазари.

Публикувани през миналата седмица данни сочат, че бизнес активността в еврозоната е отслабнала през май.

Арналдо Абруцини, генерален секретар на Eurochambres, която представлява около 20 млн. компании в Европа, посочва, че достъпът до финансиране остава основният проблем пред бизнеса на Стария континент. Кредитирането е белег за активността в икономиката, но кредитите и за бизнеса, и за домакинствата продължават да падат и през май.

„Кредитирането не се подобрява най-вече заради подхода, възприет от банковия сектор“, коментира Абруцини пред CNBC, като допълва: „От една страна искаме от банките да рекапитализират и да станат по-надеждни, а от друга – да продължат да кредитират дребния бизнес, което пък влошава рисковия им профил“.

Той призова Брюксел да продължи с реформата в банковия сектор и да отдели търговските от инвестиционните дейности на банките, за да се насърчи кредитирането.

Евентуално разхлабване нарегулациите също би дало на бизнеса глътка въздух, допълва Матс Персон. „Все още има твърде много бюрокрация. Брюксел може допълнително да подобри репутацията си и да помогне на бизнеса, като даде повече въздух на фирмите“, посочва той.

Повече по темате вижте в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Ще се справи ама друг път.Предлагам да не се мъчат повече ами направо да предадат цялата власт на ЕП на Кончита Вурст по бързата процедура и да се приключва с този театър та дано после да почне нещо по-смислено и нормално че ми омръзна от този антракт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още