IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SABMiller продава близо 40-процентовия си дял в Tsogo Sun

Купувачите са институционални инвеститори, а сделката е за 1 млрд. долара

18:20 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
SABMiller продава близо 40-процентовия си дял в Tsogo Sun

Международният пивоварен концерн SABMiller продаде близо 40-процентовия си дял в бизнеса с хотели и казина в Южна Африка Tsogo Sun като част от стратегията си да се раздели с неосновен бизнес.

Продавайки дела си от хотелиерската и хазартна компания, който се оценява на около 1 млрд. долара, пивоварната компания ще може да инвестира в експанзията си на бързо растящия африкански континент, предава Ройтерс. Tsogo Sun се слива с оператора на казина и увеселителни паркове Gold Reef през 2011 г. 

SABMiller, която е листвана и на борсата в Йоханесбург, заяви, че е продала 294 млн. акции на Tsogo Sun на институционални инвеститори, по 25,75 ранда всяка, като по този начин набира 7,6 млрд. ранда (711,98 млн. долара).

След като сделката бъде финализирана, Tsogo Sun ще купи от SABMiller още 133 млн. ценни книги на цена от 20,96 ранда всяка, или 2,8 милиарда ранда (266 млн. долара). Така общата сума на сделката възлиза на около 977 млн. долара.

„Ще се опитаме да инвестираме нетните приходи при основния ни бизнес с напитки, включително при африканските ни операции”, заяви главният изпълнителен директор на SABMiller Алън Кларк.

Акциите на Tsogo Sun, 41% от която се държат от инвестиционната група HCI Ltd, скочиха с 5,8% днес до 27,30 ранда за брой.

За Tsogo Sun, която притежава популярния хазартен комплекс Монтеказино в Йоханесбург и луксозната верига хотели Southern Sun, сделката ще доведе до подобряване на печалбата, ликвидността и вероятно до повишаване на рейтинга ѝ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още