IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на лекарства Valeant придобива Salix за 14,5 млрд. долара

Канадският фармацевтичен гигант се завръща в бизнеса с големи сделки след неуспешния опит за придобиване на Allergan

10:07 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Производителят на лекарства Valeant придобива Salix за 14,5 млрд. долара

Производителят на серийни лекарства Valeant постигна споразумение да закупи Salix. Сделката за компанията за гастро медикаменти ще бъде платена изцяло в кеш и е на стойност 14,5 млрд. долара, включително дълга, съобщава The Financial Times.

При сключването на тази сделка Valeant отново ще се възползва от уседналостта си в Канада и ниските данъци от 5%, които ѝ дават допълнителен бонус при извличането на полза от придобиванията. Базираната в САЩ Salix плащаше ефективни данъци от 35,2% през последните девет месеца на 2014 г.

Valeant е добре известна със своята политика на орязване на разходите. Очаква се тя да спести допълнителни 500 млн. долара на година отделно от спестените данъци основно чрез намаляване на разходите за научни изследвания и развитие и други корпоративни режийни разходи.

Базираната в Квебек компания ще плати по 158 щатски долара за акция на компанията, чиито книжа се търгуваха за около 86 долара в последните месеци. Причина за това бяха открити пропуски в счетоводните книги. Акциите на Salix приключиха търговията в петък при цена от 157,85 долара след новините за предстоящата сделка.

Ходът представлява завръщане към големите сделки за изпълнителния директор на Valeant Майк Пийрсън. Миналата година неговият опит да закупи Allergan бе спрян, след като Actavis излезе с по-конкурентна оферта от 66 млрд. долара.

Поглъщането ще бъде финансирано основно чрез емитиране на дълг посредством група кредитори, включително Deutsche Bank и HSBC. Valeant ще придобие 4,5 млрд. долара от дълга на Salix.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още