IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проучва възможности за емитиране на дълг в китайски юани

Затварянето само във вътрешния пазар намалява възможностите на руските компании, заяви заместник-финансовият министър Сергей Сторчак

11:53 | 04.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия проучва възможности за емитиране на дълг в китайски юани

Русия разглежда възможностите за емитиране на дълг, деноминиран в китайски юани, заяви руския заместник-финансов министър Сергей Сторчак, цитиран от RT.

По думите му подобна възможност ще спомогне за достъпа на руските корпоративни заематели до китайския пазар.

„В момента е налице проучване на възможностите, които предлага китайския пазар“, заяви пред журналисти Сторчак. И добави: „Емитирането на дълг в китайски юани би могло да е факт в близките години, но само след задълбочено изследване“.

Според Сторчак пред руското финансово министерство са налице редица въпроси, които трябва да бъдат проучени. Важно е да се разбере как да бъде организирано стъпването на Русия на китайския пазари най-вече как да бъдат регистрирани ценните книжа в съответствие с китайското законодателство. Внимание трябва и да се обърне на бъдещата работа с китайските банки и финансовите посредници, които също така са и потенциални инвеститори.

Руският заместник-финансов министър отбеляза, че възможността за достъп до пазар под друга юрисдикция би могла да донесе редица ползи. Според него Русия осъзнава, че затварянето само във вътрешния ѝ пазар намалява възможностите на корпоративните участници и поставя пазара под излишен натиск.

Напоследък се наблюдава засилване на партньорството между Русия и Китай. Припомняме, че през изминалата година централните банки на двете държави постигнаха споразумение за валутен суап и премахнаха използването на американския долар в разплащанията помежду си. През ноември пък най-голямата руска банка Сбербанк стана първият кредитор в Русия, която издава банкови гаранции, деноминирани в китайската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Юанът вече е световна резервна валута; без значение има ли резолюция или не за признаването на този му статут от МВФ и Световната банка, т.е дали ще бъде включен в структурата им като световна резервна валута. В организараната от Китай инфраструктурна банка вече участват повечето от големите европейски държави и икономики. Китай сключи подобно споразумение и с Индия, която е втората по многочисленост държава в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Интересното е после какво ще ги прави тези юани и колко може да спечели Русия от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Ironhorse
преди 8 години
А Нибулина иска да спестява в долари - около 500 милиарда иска да са резервите на РЦБ.Взимането на кредит във валута, в която не получаваш никакви приходи, е толкова умно, колкото взелите европейци ипотечни кредити в швейцарски франкове.Китай с играта на юана, може допълнително да усложни живота на русия, както САЩ разкостиха валутните резерви на русия с играта на долара.Тази статия показва само, че русия не може да се самофинансира и не вижда в скоро време да премине от вземане на кредити към натрупване на излишъци.А ако петрола мине под $40 долара за барел (което не е невъзможно още тази година), русия отича в канала, което е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още