IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 96 професии в Германия не достигат квалифицирани работници

Най-трудно се намира персонал в областта на здравеопазването

08:24 | 13.07.15 г.
За 96 професии в Германия не достигат квалифицирани работници

За 96 професии в Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка, сочи проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн, предаде ДПА, цитирайки вестник "Велт".

Най-трудно се намира персонал в областта на здравеопазването, сочи изследването, което обхваща периода между август 2011 и април 2015 г.

Особено труден е бил този период в три сфери: научни и технологични професии - инженер-механици и инженер-оператори на машини; традиционен ръчен квалифициран труд за хигиенисти и работници по поддръжка на отоплителни и кондициониращи системи; служители в системата на здравните грижи.

Засегнати са около 20 професии в тези три сфери, като при тях се наблюдава и силна феминизация. Ситуацията може да се подобри, ако заетите на частично работно време в тях могат да се прехвърлят на пълно работно време, но това би изисквало да се разшири мрежата от детски заведения, за да могат работещите жени да си го позволят.

Над 5 млн. души работят в тези дефицитни професии, като 1 млн. от тях са на частично работно време, 670 000 от тях само в здравния сектор.

Според Нюрнбергския институт за икономически анализи ако няма имиграция, броят на работещите хора в Германия ще спадне от 45 млн. днес до 37,5 млн. през 2030 г. и до 29 млн. през 2050 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още