IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмовият гигант Vivendi създал Джурасик парк се сбогува с Холивуд

12:14 | 30.04.03 г.
Автор - снимка
Създател
Филмовият гигант Vivendi създал Джурасик парк се сбогува с Холивуд
Изпадналият в криза медиен гигант Vivendi се оттегля от кинобизнеса и напуска Холивуд. Това бе съобщено на първата среща на шефа на френската медийна компания с акционерите.

Изпълнителният директор Жан-Рене Форту заяви, че са започнали преговори по продажбата на филмовите и телевизионните студия, собственост на филмовата компания Vivendi Universal Entertainment, собственост на Vivendi.

Vivendi Universal стои зад кинохитове като Джурасик парк, Извънземното, Аполо 13 и още др.

Бизнесът на Vivendi с компютърни видеоигри също ще бъде продаден, съобщи още Форту.

Засега обаче не е поставен въпроса за продажбата на музикалното поделение на компанията Universal Music Group, което е най-голямата звукозаписен лейбъл в света. Сред нейния каталог стоят имена като Еминем, Енрике Иглесиас, Металика, Марая Кери, Нели, Брайън Адамс и др.

Форту, който пое поста миналия юли обяви, че компанията планира да продаде активи за 7 млрд. евро тази година.

С постъпленията от тези продажби ще бъде погасяван дългът на компанията, който в края на март бе в размер на 15.1 млрд. евро. Когато през миналото лято Форту наследи Жан-Мари Месие на кормилото на Vivendi, дългът на концерна беше с близо 4 млрд. евро повече.

Оттеглянето на Vivendi от кино и музикалния бизнес, както и от видеоигрите означава, че компанията ще се съсредоточи върху телекомуникационния бизнес, но ще задържи своята филмова и телевизионна компания Canal Plus.

Френският медиен и телекомуникационен гигант отчете загуба от 23.3 млрд. евро за 2002 г. Загубата на Vivendi бе безпрецедентна в историята на френския корпоративен сектор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още