IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 20 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:31 | 20.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 20 август

В България

Започваме с новини от енергийния сектор. След като преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че Южен поток е много важен за България, анализаторът проф. Атанас Тасев определи плановете за създаването на новия газопровод на територията на Европа – Tesla, като закъснялата алтернатива на „Южен поток“.

По повод ниската цена на петрола, която обаче не се отразява в цената на горивата по бензиностанциите, икономистът Емил Хърсев пък заяви, че всеки продава на цена, на която позволява пазарът. Той допълни, че е трудно да се прецени има ли картел между бензиностанциите, защото за някои от горивата у нас има само един производител.

В селското стопанство се оказва, че малко преди началото на изкупната кампания около една трета от тютюнопроизводителите в страната все още нямат сключени договори за изкупуване на продукцията им и не знаят на какви цени ще могат да я предадат, заявиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, допълвайки, че в сектора цари хаос - както в производството, така и в търговията с тютюн.

Напрежение създаде предложението на здравния министър Петър Москов за поредна реформа в Спешна помощ. Намерение за сливането на спешните центрове в София град и София област беше анонсирано вчера с аргумента, че така ще се осигурят с 30 процента повече екипи за областта.

За обществено обсъждане е публикуван проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който предвижда автоматичен обмен на финансова информация с редица държави и регламентиране на задълженията за събирането, проверката и предоставянето ѝ от страна на българските финансови институции.

По света

Новините около Гърция продължават. След като Атина получи първия транш от новата спасителна програма, днес Гърция погаси вноската си към Европейската централна банка с падеж 20 август. По този начин Атина върна навреме кредит в размер на 3,2 млрд. евро и лихви в размер на 200 млн. евро.

Медувременно гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос призова гърците да върнат парите си в банките. Ситуацията не е както по време на предсрочните парламентарни избори през лятото на 2012 г. и няма да има политическа криза, допълни той.

Продължаваме с новини от Балканския полуостров. Правителството в Македония обяви извънредно положение. Засиленият натиск над южната граница на страната с Гърция са направили тази мярка необходима.

На другия край на света американските централни банкери оставиха инвеститорите да гадаят дали и кога ще има повишаване на лихвените проценти. От последния протокол на Фед не става ясно дали банкерите са склонни за повишаване на лихвата още през септември, или предпочитат да се забавят с решението си.

Същевременно цените на петрола продължaват да се понижават. Американският лек суров петрол се търгуваше на ниво от малко над 40 долара за барел, а сортът Брент - под 47 долара за барел.

На борсата

Булгартабак отчита 46% ръст на годишна база на консолидираната нетна печалба до 36,2 млн. лв. през първото полугодие на 2015 г. Консолидираните продажби се увеличават с 8%, като положително влияние на резултатите оказват нетните валутни разлики.

Препоръчваме

Изборът на пазара на мобилни телефони в България вече е голям, но сега става още по-голям, след като четвъртият по големина китайски производител на телефони Coolpad започва продажби на свои продукти в страната на 28 август. Компанията стартира дейността си у нас с два модела – Coolpad Porto и Coolpad Modena.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още