IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric купи фармацевтичната компания Амершам за 8 млрд. евро

13:22 | 10.10.03 г.
Автор - снимка
Създател
General Electric купи фармацевтичната компания Амершам за 8 млрд. евро
Американският индустриален конгломерат General Electric (GE) обяви закупуването на британската компания за медицинско оборудване Amersham за 5,7 млрд. лири (около 8 млрд. евро). Сделката ще бъде извършена чрез размяна на акции, съобщават от двете компании в съвместно комюнике.

"На базата на една акция на GE за 18,32 лири, акционерите на Amersham ще получат 0,4367 нови акции GE за всяка акция на Amersham", съобщава американският гигант. По този начин транзакцията, която трябва да бъде одобрена от властите за защита на конкуренцията, оценява всяка акция Amersham на 800 пенса, или 5,7 млрд. лири (9,5 млрд. долара) за целия капитал.

След приключване на операцията генералният директор на компанията Amersham Уилям Кастел ще влезе в борда на директорите на GE и ще стане генерален директор на подразделението на GE Healthcare Technologies, което ще бъде базирано в Обединенот кралство. Джоузеф Хоган, вице-президент на GE, ще продължи да оглавява GE Medical.

Компанията Amersham е основана през 1997 г. след сливането на британската Amersham International, шведската Pharmacia Biotech и норвежката Nycomed.

Amersham е световен лидер в медицинската диагностика и има 30-ина изследователски центрове в Северна Америка, Европа и Азия. Дейността на компанията е фокусирана в приложения на молекулярната медицина, като научните й разработки са насочени в три основни области: образно диагностициране, разделяне на протеини и изследователски системи.

Amersham има над 10 000 човека персонал, а продажбите й през 2002 г. са за 1.62 млрд. лири (2.54 млрд. долара). Акции на компанията се търгуват в Лондон, Ню Йорк и Осло.

Amersham е включена в индекса FTSE, отразяващ 100-те най-големи британски компании.

Днес General Electric обяви и 11% спад на печалбата си за третото тримесечие до 3,649 млрд. долара, срещу 4,087 млрд. през същия период на 2002 г.

Оборотът за тримесечието е 33,4 млрд. долара, което е 2% ръст на годишна база.

За първите 9 месеца на годината оборотът е 97,2 млрд. долара, или с 1% повече от реализираните 96,697 млрд. за същия период на миналата година.

За 9-те месеца на годината печалбата се е понижила с 5% до 10,442 млрд. долара, което прави 1,10 долара на акция (-8%).

За цялата година General Electric предвижда печалба от акция между 1,55 до 1,57 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още