IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шедьовър на Пикасо се очаква да стане най-скъпата картина в света

11:21 | 05.05.04 г.
Автор - снимка
Създател
Шедьовър на Пикасо се очаква да стане най-скъпата картина в света
Началната цена на „Момче с лула” е рекордните $70 млн.

Шедьовърът на Пабло Пикасо „Момче с лула”, нарисуван през 1905 г., се очаква да се превърне в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога.

Аукционна къща "Сотбис" ще проведе днес в Ню Йорк търг на творби на импресионисти, сред които освен творбата на Пикасо ще бъдат предложени картини на Моне, Мане, Дега и Саржан.

Експерти очакват „Момче с лула” да надмине досегашния рекорд на шедьовъра на Винсент Ван Гог „Портрет на доктор Гаше”, който бе продаден на астрономическата цена от 100 млн. долара.

"Момче с лула" е част от голямата лична колекция на американското семейство Джонатан и Бетси Уитни. Очаква се творбите, които са 44, да бъдат продадени за обща сума в рамките на 140 до 190 млн. долара. Търгът ще се проведе на две части - на 5 и 19 май.

Лъвският пай от продажбата обаче без съмнение ще е за „Момче с лула”. Началната тръжна цена на картината е 70 млн. долара.

Творбата се смята за най-добрата от ранния период на художника, притежавана от частни лица.

"Картината е рисувана в началото на "розовия" период на твореца и се определя като една от най-добрите му творби изобщо”, обяснява Дейвид Норман, вицепрезидент на „Сотбис”.

Пикасо е нарисувал „Момче с лула” в Париж, когато е бил едва на 24 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още