IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отбеляза значителен спад спрямо паунда и еврото

10:08 | 27.05.04 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът отбеляза значителен спад спрямо паунда и еврото
Рано тази сутрин доларът се понижи спрямо паунда, достигайки шестседмичен минимум спрямо британската валута и триседмичен минимум спрямо еврото след по-лошите данни за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, изнесени през вчерашния ден.

Тези данни, заедно с притесненията, че високите цени на петрола могат да повлияят отрицателно на ръста на щатската икономика, наведоха инвеститорите на мисълта, че повишението на лихвите може да бъде отложено не за срещата на FED през юни, а за следващата му среща.

Търговците споделят, че пазарът се е изнервил допълнително в очакване на данните за трудовия пазар в САЩ, които ще бъдат изнесени през следващата седмица и окончателно ще оформят мнението на инвеститорите дали да очакват повишение на лихвените равнища на настоящата среща, или не.

Евентуални добри данни за заетостта, които ще бъдат изнесени на 4 юни, ще потвърдят заложените в момента очаквания на инвеститорите за преждевременно повишение на лихвите, без обаче да гарантират, че това ще се случи на срещата на FED.

По-лоши от средните очаквания на анализаторите данни биха се прибавили към притесненията от високите цени на петрола и негативното им влияние върху икономиката и могат да наклонят очакванията на инвеститорите за повишение на лихвите на следващата среща на FED.

Така на фона на тези очаквания тази сутрин паундът се повиши спрямо долара до ниво от 1.8258, което бе и най-високото ниво, достигано при валутната двойка от 13 април, когато бе достигната най-висока стойност от 1.8150 долара за един паунд.

Еврото достигна стойност от 1.2172, което бе малко под постигнатата на 7 май стойност при 1.2182.

Доларът се понижи и спрямо йената до ниво от 111.32, или малко над постигнатата вчера най-ниска за последните три седмици стойност при 111.24 йени за един долар.

Инвеститорите са разделени на две, като част от тях смятат, че се поставя началото на нов “мечи тренд” при долара, докато други считат, че основните валути ще се търгуват в рейндж спрямо долара.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още