IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта бележи спад от 11%, повлича цената на останалите метали

12:27 | 14.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Медта бележи спад от 11%, повлича цената на останалите метали
След като в края на миналата седмица цената на медта достигна 15-годишен максимум, в сряда цената на метала регистрира сериозен спад. Той бе предизвикан от изказването на Международната организация за изследване на медта, която обяви вчера, че потреблението на мед в Китай е спаднало с над 20% през юли в сравнение с юли миналата година.

От организацията обявиха още, че се наблюдава спад като цяло в потреблението на метала в световен план и че докато търсенето на мед ще изпреварва предлагането през първата половина на следващата година, то се очаква тази тенденция да се обърне през второто полугодие на 2005 г.

След направеното изявление цената на медта с доставка през декември се понижи с цели 16 цента, или 11%, и завърши деня на Нюйоркската стокова борса на ниво от 1.2880 долара за паунд, като достигна през деня най-ниска стойност от 1.27 долара за паунд.

Силният спад в цената на медта повлече цените и на останалите метали. Алуминият също регистрира значително понижение, като поевтиня с 5.4 цента, или цели 6%, до ниво от 0.8460 долара за паунд.

Понижение регистрира и цената на златото, като фючърсите с доставка през декември се понижиха с 2 долара до 414.60 долара за тройунция. Моментно през деня златото достигна до ниво от 410.50 долара за тройунция, което бе и най-ниското ниво при ценния метал от 28 септември досега.

Значителен спад регистрира и цената на среброто, понижила се с 15.5 цента, или близо 2.2%, до ниво от 6.90 долара за тройунция.

Анализатори коментират, че спадът при ценните метали може и да продължи до края на седмицата, след което можем да станем свидетели на ново рязко повишение, особено при златото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още