IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската петролна продукция се понижава през ноември

13:03 | 03.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Руската петролна продукция се понижава през ноември
Руската продукция на суров петрол се понижи с 3,4% през ноември в сравнение с октомври , но за единадесетте месеца на годината се e покачила с 9,2% в сравнение със същия период на предходната година, съобщава енергийният министър на страната, цитиран от агенция Интерфакс.

За 11-те месеца на годината в Русия са добити 419,3 млн. тона петрол, или 9,11 млн. барела на ден, от които 38,4 млн. тона през ноември.

Министърът на икономическото развитие на страната Герман Греф подчерта в понеделник, че понижението на инвестициите, което се наблюдава от началото на годината, ще окаже негативно влияние на нивото на производството.

Въпреки големите финансови трудности и реорганизации Юкос остава най-големият петролен производител със 78,6 млн. тона за периода януари-ноември на тази година и със 7 млн. тона само за ноември.

На втора позиция остава Лукойл с добити 76,7 млн. тона за 11-те месеца (6,9 млн. тона за ноември), а руско-британската TNK-BP запазва третото си място с 64,1 млн. тона за същия период (5,9 млн. тона за ноември). Следващи в класацията са Шургутнефтегаз, с четвърта позиция, Сибнефт, Татнефт и Роснефт, чиито активи скоро ще станат част от тези на Газпром.

В началото на ноември министърът на енергетиката и индустрията Виктор Кристенко прогнозира, че петролната продукция на Русия за 2004 г. ще достигне 460 млн. тона, или с 9,26% повече в сравнение с 421 млн. тона добив за 2003 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още