IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енел подписа за окончателното закпуване на две румънски ЕРП-та

12:08 | 29.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Енел подписа за окончателното закпуване на две румънски ЕРП-та
На официална церемония днес бяха подписани последните документи, с които Енел придобива контролния пакет акции на двете румънски електроразпределителни дружества Electrica Banat and Electrica Dobrogea, съобщиха от компанията.

Сделката за румънските ЕРП-та е оценена на 112 милиона евро, което включва както прехвърлянето на 24,62% от капитала на всяко от двете дружества, така и записване на увеличаването на капитала на Енел до общо 51%.

„С това закупуване Енел участва активно в либерализациата на енергийния сектор в Румъния. Предстои разработването на инвестиционна програма за модернизиране на дистрибуционните мрежи на двете дружества с цел да се увеличи ефективността и качеството на предлаганите услуги“, заяви изпълнителният директор на Енел Паоло Скарони.

Electrica Banat обслужва региона на Тимишоара (Западна Румъния), а Electrica Dobrogea покрива източната част на страната, регион Костанца. Двете дружества заедно осигуряват близо 20% от продажбата и разпределението на електроенергия в Румъния. Electrica Banat и Electrica Dobrogea обслужват повече от 1,4 милиона клиенти, вкл. 100 000 индустриални и търговски фирми. Разпределителната мрежа на двете дружества покрива повече от 68,000 км, като през 2003 г. те са продали 6,8 TWh електроенергия.

От компанията посочват, че с формализирането на закупуването на двете румънски ЕРП-та Енел заздравява позициите си в Централна и Източна Европа. Групата присъства в Словакия по силата на споразумението за закупуване на Slovenske Elektrarne – най-големият производител на електричество в страната и втори по големина в региона, с производствена мощност от около 7 000 MW.

В България Енел държи 60% от капитала на Марица Изток ІІІ Пауър Холдингс, като останалите 40% са собственост на американската Ентърджи.

В Русия компанията оперира ТЕЦ с капацитет от 450 MW близо до Санкт Петербург.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още