IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦБ на Китай отрече слуховете за промяна на валутната си политика

15:52 | 11.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЦБ на Китай отрече слуховете за промяна на валутната си политика
Централната банка (ЦБ) на Китай официално заяви, че няма промяна във валутната политика на страната и търговията с националната й валута, по повод появилите се в няколко медийни издания слухове, че страната ще либерализира търговията с националната валута през следващата седмица.

В централни издания бяха изказани мнения, че най-вероятно първата крачка за либерализация ще бъде разширяване на позволения коридор, в рамките на които може да се търгува юанът спрямо останалите основни валути, като това ще стане през следващата седмица.

От централната банка на страната обаче заявиха, че това до този момент не е сторено и няма промяна в досегашната валутна политика в страната.

Спекулациите се засилиха и преди близо две седмици, когато юанът за пръв път се търгува моментно извън позволения диапазон спрямо долара между 8.2760 и 8.2800 юана за един долар. От банката обаче заявиха, че това е било грешка, която бързо е била коригирана.

Докато от САЩ оказват непрекъснат политически и икономически натиск за либерализацията на търговията с китайската валута с тезата, че нивото, на което юанът е обвързан с долара, е твърде ниско и дава на страната експортни предимства, в Китай предприемат всякакви действия това да не се случи.

Вчера от централния статистически институт на страната обявиха, че либерализацията на търговията с юана би коствала загубата на близо 2.7 млн. работни места през тази година и на още около 3 млн. работни места през следващата.

От статистическото бюро предупредиха още, че евентуално поскъпване на китайският юан с 15% спрямо долара ще доведе до спад на износа през тази година. В случай, че това стане факт, това би било първото понижение на износа на страната от 1983 г.

Едно по-умерено поскъпване на китайската валута от 3 до 5% ще доведе до спад в износа на Китай до 10% за годината в сравнение с реализирания миналата година ръст от цели 35.4 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още