IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се икономиката на Южна Корея да забави темпа си на растеж

14:25 | 30.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се икономиката на Южна Корея да забави темпа си на растеж
Финансовият министър на Южна Корея обяви днес, че икономиката на страната се развива с по-забавени от очакванията темпове и най-вероятно няма да достигне прогнозирания за тази година ръст от 5%. Той заяви пред световните информационни агенции, че ако икономическите условия не се подобрят през втората половина на годината, очакваният растеж едва ли ще бъде достигнат.

В тази насока правителството на страната ще продължава да полага усилия за подобряване на бизнес средата в страната.

През изминалата година южнокорейската икономика стартира забавянето на растежа си, като реализира ръст от едва 4.6%, което бе значително под очакванията на анализаторите.

Забавянето дойде след притеснения за растежа в САЩ и спекулации за либерализация на валутната търговия в Китай, най-големият търговски партньор на страната.

Правителството на Южна Корея обаче обяви, че предприема мерки за стимулиране на ръста на единадесетата по големина световна икономика, като в тях се включва повишение на правителствените разходи за осъществяване на инфраструктурни проекти.

Анализатори считат, че освен към засилване на правителствените разходи е възможно да се прибегне и към активна монетарна политика.

Очакванията са през настоящото второ тримесечие на годината ръстът на икономиката да съвпадне с този от първото тримесечие в размер на 2.7%, което ще е най-малкият растеж на икономиката за тримесечие от 2003 година досега.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още