IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASML с ръст от 72% в печалбата си, прогнозира спад до края на годината

12:02 | 13.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
ASML с ръст от 72% в печалбата си, прогнозира спад до края на годината
Най-големият европейски производител на оборудване за чипсектора - ASML Holding NV, отчете ръст от 72% в печалбата си за второто тримесие, но намали прогнозата си за печалба до края на годината.

Чистата печалба на компанията за второто тримесечие се е повишила до 112 млн. евро от 65 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време продажбите на компанията са се повишили с 24% на годишна база до 763 млн. евро.

Анализаторите очакваха компанията, която излезе през изминалата година за пръв път на печалба от 2000-та година, да отчете печалба в размер на 103 млн. евро.

От ASML, сред чиите клиенти са компании като Intel Corp. и Royal Philips Electronics NV, очакват продажбите през следващото тримесечие да регистрират лек спад на годишна база поради забавянето на продажбите в индустрията.

След изнасянето на резултатите акциите на компанията се понижиха с 41 цента, или 3%, до 13.29 евро по време на търговията в Амстердам.

През май и юни от четири инвестиционни банки завишиха очакванията си за чипсектора за второто полугодие на годината. Очаква се световните продажби на чипове да регистрират ръст от 6% през тази година в сравнение с предходната, основно поради ръста на търсене на чипове за персонални компютри и мобилни телефони.

В същото време очакванията са за спад на продажбите на оборудване за чипотрасъла с 12.1% до 32.6 млрд. долара през настоящата година, което ще окаже неблагоприятно въздействие върху продажбите на ASML.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още