IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

France Telecom купува 80% от Amena за 7,7 млрд. долара

11:55 | 27.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
France Telecom купува 80% от Amena за 7,7 млрд. долара
Най-голямата френска телекомуникационна компания France Telecom обяви днес, че ще купи третия по големина мобилен оператор в Испания – компанията Amena, в сделка на стойност 7.7 млрд. долара.

От френската компания ще се сдобият с дял от 80% от испанския оператор срещу 7.72 млрд. долара, което ще й даде право върху активи на стойност от 10.74 млрд. долара, в които се включват близо 2 млрд. долара данъчни облекчения.

Сделката по поглъщането е най-голямата, осъществявана от френска компания през последните четири години.

Част от покупката ще бъде финансирана посредством увеличаване на капитала на френския телеком чрез публично предлагане на акции, от което се очаква да бъдат набрани 3 млрд. долара.

Amena е собственост на втората по големина телекомуникационна компания в Испания - Auna. Дела си в нея продават основните акционери - испанските електрически компании Endesa и Union Fenosa, както и банката Santander Central Hispano.

Сделката, която оценява испанската компания на 12.7 млрд. долара, се очаква да генерира ръст в паричните потоци и печалбата на френската компания след 12 месеца.

Очаква се тя да доведе до спестяване на разходи за френския телеком от над 1.32 млрд. долара годишно от 2008 година, както и да генерира парични постъпления от 156 млн. евро годишно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още