IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният износ на петрол от САЩ подкопава позициите на Русия и ОПЕК в Азия

По данни на американската агенция за енергийна информация петролният износ на САЩ е достигнал 2,6 милиона барела дневно преди две седмици

14:04 | 29.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рекордният обем петрол, който изнасят САЩ, ще се насочи към Азия през следващите няколко месеца и ще отнеме още от пазарния дял на Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), информира БТА.

Очаква се през юни САЩ за изнасят 2,3 милиона барела петрол дневно, като 1,3 милиона от тях ще бъдат за Азия, коментира високопоставен ръководител в голяма американска компания износител на петрол.

По данни на американската агенция за енергийна информация (EIA) петролният износ на САЩ е достигнал 2,6 милиона барела дневно преди две седмици.

Добивът на американски петрол достигна исторически максимум, което доведе до понижение на цената му с над 9 долара за барел под тази на фючърсите на международния бенчмарк Брент вчера. Това е най-голямата разлика от над три години насам. Тази разлика в цената на основните видове „черно злато“ е шанс за азиатските рафинерии да намалят вноса на лек суров петрол от Близкия изток и Русия, след като Брентът и петролът от Залива достигнаха доста високи цени, посочиха търговци в Азия.

Китай – начело със Sinopec, която е водещата рафинираща компания в региона – е най-големият вносител на американски петрол в Азия. След като намали вноса от Саудитска Арабия, компанията е купила рекордните 16 милиона барела американски петрол, казаха двама запознати източници.

Индия и Южна Корея са следващите най-големи купувачи в Азия, като всеки ще получи 6 до 7 милиона барела през юни, уточниха източници, следящи американските продажби на петрол за Азия.

Тайванската държавна рафинерия CPC Corp. също е поръчала 7 милиона барела, които ще бъдат доставени през юни и юли.

Американският износ за Тайланд ще нарасне с най-малко 2 милиона барела.
Макар Азия и Европа да имат желание да купуват повече американски петрол, рекордните обеми пренатоварват инфраструктурата за износ в САЩ, което ограничава възможността да се изпомпва и доставя повече петрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още