IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отхвърли слуховете за по-нататъшна либерализация на юана на този етап

В петък на валутните пазари се засилиха спекулациите за по-нататъшни действия от страна на централната банка на страната по либерализация с търговията на националната й валута след посещението на китайския президент в САЩ в началото на следващия месец

10:22 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Китай отхвърли слуховете за по-нататъшна либерализация на юана на този етап

Официален говорител на китайската централна банка заяви, че не се предвижда по-нататъшно изменение в стойността на китайската национална валута на този етап.

Търговията с юана бе частично либерализирана на 21 юли, което доведе до поскъпване с близо 2% на китайската валута спрямо щатския долар до 8.11 юана за долар в сравнение с предходния фиксиран курс от 8.27 юана за долар.

В петък на валутните пазари се засилиха спекулациите за по-нататъшни действия от страна на централната банка на страната по либерализация с търговията на националната й валута след посещението на китайския президент в САЩ в началото на следващия месец.

Спекулациите доведоха до поскъпване на юана до 8.0965 юана за един долар, което бе най-високата стойност на валутата спрямо щатския долар от 21 юли.

Доларът, който е изключително чувствителен към всякакви спекулации относно евентуална давалвация на юана, отбеляза в петък спад спрямо останалите основни валути и основно спрямо йената.

Моментно щатската валута се понижи от 110.40 до 109.40 йени за един долар, но след официалното опровержение на слуховете възстанови загубеното и отново се повиши до нива над 110 йени за един долар. Към момента доларът се разменя за 110.20 йени.

Ръст спрямо доларът отбеляза и единната европейска валута. След като в петък приключи на ниво от 1.2280 долара за едно евро, към момента еврото се разменя за близо 1.2330 долара.

Поевтиняването на долара доведе до поскъпване на златото. Днес фючърсите на благородния метал добавиха 2.6 долара към стойността си, или 0.6% до ниво от 444.60 долара за тройунция с доставка през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още