IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото възстанови ръста си след силното поевтиняване на долара

Спадът на долара бе в основата на поскъпването на благородния метал със 7.7 долара до ниво от 474.7 долара за тройунция с доставка през декември

11:18 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Златото възстанови ръста си след силното поевтиняване на долара

Златото регистрира силен ръст във вторник след стартиралото поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути. Еврото се повиши с един цент и половина от вчера след положителните данни, дошли от Германия и направените коментари от новоназначения председател на Fed относно инфлацията в страната.

В свое изказване Бен Бернанке заяви, че високите енергийни цени все още не са се отразили на потребителските цени, което намали опасенията на анализаторите за агресивни действия от страна на Федералния резерв на следващите му срещи.

В отделен доклад, изнесен вчера, се посочва, че бизнес доверието в Германия се е повишило през октомври до най-високата си стойност за последните пет години, като индексът на института Ifo през октомври е достигнал стойност от 98.7 пункта. Това бе и най-високата му стойност от октомври 2000 г., когато той достигна стойност от 96 пункта.

Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на индекса от 96.1 пункта.

Вследствие на посочените фактори еврото се повиши до най-високо ниво от 1.2137 долара за едно евро, след което единната валута регистрира известен спад и към момента се разменя на нива около 1.2070 долара за едно евро.

Поевтиняването на долара бе в основата на повишаването на цената на златото със 7.7 долара вчера до ниво от 474.7 долара за тройунция с доставка през декември.

Днес ръстът в цената на благородния метал продължи, макар и с по-забавени темпове, като добави нови 80 цента до ниво от 475.5 долара за тройунция с доставка през декември.

Според някои анализатори поскъпването в цената на златото може да продължи и да бъде тестван постигнатият в началото на този месец близо 18-годишен максимум при ниво от 482 долара за тройунция.

Като цяло мнозинството от анализаторите са на мнение, че металът е в дългосрочен възходящ цикъл, който се подкрепя от фундаментални фактори. Сред тях са ръстът на търсенето и несигурността за развитието на световните икономики на фона на рекордните енергийни цени.

Силно е потреблението на златото през последната година, като за миналата година потребителското търсене се е повишило със 7%, което е първото за последните четири години увеличение в потреблението на благородния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още